Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Ujedinjenošću, tolerancijom i međusobnim razumijevanjem obilježavamo današnji dan, u nadi da će uvijek biti tako. Svi ljudi kojima je Bosna i Hercegovina domovina, danas proslavljaju njen Dan državnosti.

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, 25. novembra 1943., historijski vrlo značajnog datuma,  održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremenasrednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu.

Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Dakle, moderna BiH je rođena u Mrkonjiću prije 72 godine. Taj je datum uzet kao rođendan i Dan državnosti BiH. Apsurd je da danas u BiH samo Bošnjaci slave taj dan dok se u srpskom i hrvatskom narodu svjesno nipodaštava.

Dragi naši Bosanci i Hercegovci, domoljubi, antifašisti, građani i građanke, drugarice i drugovi, Radio televizija 7 Tuzla vam želi sretan 25.novembar – Dan državnosti naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine!

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*