Ovo je bila najtoplija godina na Zemlji

Nedjelju dan prije početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu,  WMO (Međunarodna meteorološka organizacija) je objavila izvještaj o klimatskim promjenama za tekuću 2015. godinu.
“Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja. Takođe, to će biti godina sa najvišom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celzijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu”, kazao je generalni sekretar WMO-a Mišel Žaro na  konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posljedica efekta El Ninja i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO-a se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtopliji period na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

“Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije”, poručio je Žaro i dodao da se nastavak globalnog zagrijavanja pod uticajem fenomena El Ninjo očekuje i sljedeće godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*