Prvi sastanak nakon Konferencije Srebrenica 2015

U Srebrenici je danas, u organizaciji Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, održan okrugli sto što je bio prvi sastanak u nastavku razgovora na temu razvoja privrede ove i susjednih opština nakon Razvojno-investicione konferencije “Srebrenica 2015”.

Sastanku su prisustvovali zamjenica šefa misije Ambasade Holandije u BiH Loes Lammerts, Brigitta Groenland iz Razvojne agencije za promociju investicija iz Holandije, predstavnik međunarodne organizacije UNDP Alex Prieto, načelnici privrede svih pet opština regije Birač, kao i uspješni privrednici ovog kraja.

“Holandska ambasada je tu da vidimo na koji način možemo da pomognemo Srebrenici i ostalim opštinama, odnosno cijeloj regiji, da može da nastavi dalje”, izjavila je pred početak okruglog stola Loes Lammerst i dodala da “Holandska razvojna agencija može da ponudi svoje znanje, tehničku pomoć i drugu vrstu ekspertize tamo gdje je najpotrebnije”.

“Razgovarali smo o šumarstvu, o poljoprivredi, o proizvodnji hrane i tu, u stvari, Holandija može puno učiniti.”, osvrnula se na razgovor s okruglog stola Brigitta Groenland, predstavnica Razvojne agencije za promociju investicija iz Holandije.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je rekao da su nakon konferencije spojili ljude.

“Ono što je važno da smo u nekom kontinuitetu dešavanja oko ekonomskog jačanja, odnosno razvijanja”, rekao je Ćamil Duraković.

Uspješni privrednik iz Zvornika Miladin Mijatović, vlasnik kompanije “Smrčak” koja se bavi otkupom gljiva, ljekovitog bilja i šumskih plodova sugerisao je predstavnicima vlasti svoje i drugih opština da otvore poseban šalter za privredu i poseban šalter za ostale građane.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*