Znate li koje ulje je najzdravije za kuhanje, a koje nikako nije

Britanski naučnici sa Univerziteta DeMontfort su istražili koje ulje je najzdravije za kuhanje, a koja ulja treba izbjegavati i zbog čega.

Kokosovo ulje najzdravije je za kuhanje, nakon njega maslinovo ulje i maslac. Za rzliku od toga kuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog, sojinog, palminog i kukuruznog štetno za zdravlje, jer oslobađa aldehide, štetne hemikalije povezane s nastankom karcinoma i nekih degenerativnih bolesti.

Hrana pržena u biljnom, industrijskom ulju sadrži od sto, do čak 200 puta više aldehida do dopuštenih dnevnih limita, kažu naučnici, napominjući kako omega 6 masne kiseline iz biljnih ulja “istiskuju” omega 3 kiseline, važne za organizam, jer je njihova glavna funkcija briga o mentalnom zdravlju.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*