Moskva: Putin potpisao odluku o uvođenju djelimičnih sankcija Turskoj

Ruski predsjednik Valdimir Putin potpisao je odluku za nametanje sankcija Turskoj koje uključuju privremenu zabranu ili obustavu uvoza određene vrste robe iz Turske, a isto tako i zabranu djelovanja u Rusiji određenih insitucija i organizacija u nadležnosti turskih zakona.

Prema odluci koju je potpisao predsjednik Vladimir Putin, nametnuta je i zabrana turskim firmama koje posluju u Rusiji da od 1. januara 2016. godine primaju uposlenike koji su turski državljani. Sankcije se, dakle, ne odnose na turske državljane koji već rade u Rusiji.

Putin je, u okviru sankcija prema Turskoj, potpisao i odluku o jednostranom ukidanju bezviznog režima između Turske i Rusije te zabranu turističkim agencijama u Rusiji da prodaju turističke aranžmane za Tursku.

Osim toga, donesena je i odluka o zaustavljanju čarter letova između Rusije i Turske, te odluka o pojačanoj kontroli djelovanja turskih transportnih kompanija koje vrše transport za Rusiju, kao i pojačanu kontrolu turskih brodova koji se nađu u ruskim vodama u Crnome i Azovskome moru.

U saopćenju iz Kremlja se navodi da se sankcije ne odnose na turske državljane koji već imaju dozvolu boravka u Rusiji, kao ni na turske diplomate i njihove porodice koji borave u Rusiji, a lica i institucije na koje se neće odnositi nove sankcije narednih će dana biti posebno saopćene.

Podsjećamo, turske zračne snage, u utorak, 24. novembra, oborile su ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog zračnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promjene pravac kretanja. Nakon toga su se narušili odnosi između Turske i Rusije.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*