Ministar Čavara stanje sigurnosti u BiH ocijenio zadovoljavajućim

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, danas je u Sarajevu razmatrao izvještaj o stanju sigurnosti. U uvodnom izlaganju ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, stanje sigurnosti je ocijenio zadovoljavajućim. U toku je pauza tokom koje će se održati sjednica Kolegija radi utvrđivanja zaključaka iznesenih tokom rasprave o sigurnosnoj situaciji.

U obraćanju Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara ustvrdio je da policijske agencije imaju kontrolu nad svakim pedljom zemlje u Federaciji BiH (FBiH), pa čak i Maočom.

Čampara je rekao da je sigurnosna situacija u FBiH zadovoljavajuća, ali da BiH ima ozbiljan problem sa terorizmom koji je zahvatio i druge dijelove svijeta.

Iznoseći informaciju o stanju sigurnosti u prvih šest, a za pojedine segmente i za devet mjeseci ove godine, on je rekao da je evidentirano ukupno 2.174 krivičnih djela, što je u odnosu na godinu ranije smanjene za 13 odsto.

Poslanici iz SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke kritizirali su Izvještaj ministra Čampare ističući da je, uglavnom, riječ o friziranim podacima, te da je sigurnosna situacija u FBiH veoma narušena.

Predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović zatražio je Čamparinu ostavku zbog, kako je naveo, neozbiljnog izvještaja.

“Ovaj izvještaj je, blago rečeno, neozbiljan. Ja da sam na vašem mjestu, ja bih podnio ostavku iz odgovornosti prema građanima FBiH”, rekao je Beganović.

Nakon sigurnosti – Budžet
Nakon rasprave o stanju sigurnosti, parlamentarci će početi novu sjednicu, na kojoj je glavna tačka dnevnog reda rasprava o nacrtu budžeta za 2016. godinu.

Nacrt budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, prošle sedmice usvojio je Dom naroda. Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt Budžeta za narednu godinu u iznosu 2.533.862.123 KM, što je za 185,4 miliona KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini.

Prihodi od poreza iznose 1.440,6 miliona KM, a neporezni prihodi 381,3 miliona KM.

U 2016. godini, ukupni rashodi iznosili bi 1.517,7 miliona KM i veći su za oko 47,3 miliona KM u odnosu na ovogodišnje.

Za otplate dugova planirano je oko 977,1 miliona KM, što je za oko 118,4 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana po ovom osnovu za ovu godinu.

Nastavljajući mjere politike aktivnog zapošljavanja, Federalna vlada planirala je 50 miliona KM za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, zatim transfer za raseljene osobe i povratnike u iznosu 16,5 miliona KM, za programe povratka u Republici Srpskoj tri miliona KM, te za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama – dva miliona KM.

Subvencije javnim preduzećima planirane su u Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu 39,8 miliona KM. Među ovim transferima je 12,9 miliona KM sredstava za uplatu doprinosa PIO u svrhu penzionisanja zaposlenika.

Planirane subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima iznose od 71,7 miliona KM, unutar čega je 65,8 miliona KM na ime podsticaja za poljoprivredu.

Uz ovaj Nacrt prateći akt je Nacrt zakona o izvršenju Budžeta Federacije BiH za 2016. Godinu.

Osim Nacrta budžeta i Nacrta zakona o njegovom izvršenju, na prijedlogu dnevnog reda nalaze se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2015. i Izvještaj o poslovanju Zavoda za 2014, te Izvještaj o radu i poslovanju Elektroprivrede HZHB.

Posljednje tačke predloženog dnevnog reda su usaglašavanje zakona različito usvojenih u domovima Parlamenta FBiH, te izbori i imenovanja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*