Federacija BiH prvi put dobila kreditnu ocjenu: B+/B sa stabilnim izgledima

Rejting agencija Standard & Poor's je prvi put dodijelio Federaciji Bosne i Hercegovine kratkoročnu i dugoročnu kreditnu ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima.

”Stabilni izgledi ukazuju na to da će usprkos političkim izazovima, ekonomski oporavak povećati fiskalne prihode i smanjiti inflatorne pritiske, omogućujući FBiH da održi likvidnost, postigne projektirane suficite i smanji dug, uključujući dug javnih poduzeća”, navodi se u saopćenju S&P Global Ratings.

Ipak, dodaju da su politički sukobi unutar entiteta i države prepreka ekonomskom rastu te da su neslaganja razlog za blokadu reforme, odnosno usporavanje promjena.

Iz S&P navode da je ekonomija FBiH relativno siromašna u poređenju s istočnoeuropskim zemljama te da se suočava sa značajnim demografskim izazovima. Jedan od većih problema je odlazak radne snage u druge države.

Bez obzira na to, očekuju da će rast BDP-a ubrzati na dva do tri posto godišnje do 2026., uglavnom u skladu s nacionalnim trendom u BiH. Prognoziraju i da će inflacija pasti ispod tri posto 2025. godine.

00:00Play(Space)Mute(m)SettingsFullscreen(f)

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović prokomentirao je to što je FBiH dobila kreditni rejting u Standard & Poor's-u.

“Usprkos brutalnoj kampanji laži oko zaduženja i loše ekonomske situacije, kojoj svjedočimo mjesecima od oporbe, još jedan dokaz da je Federacija BiH vođena ovom Vladom, ekonomski i politički jedini faktor stabilnosti u Bosni I Hercegovini. Ekonomski ‘eksperti’ i ‘magovi’ prethodne vlasti nisu se nikad ni usudili da izrade kreditni rejting FBiH”, kazao je Mijatović.

(vecernji.ba)

Jedan komentar

  1. I am not sure where youre getting your info but good topic I needs to spend some time learning much more or understanding more Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*