Samit OSCE-a u Beogradu: Izbjeglice glavna tema!

U Beogradu će danas i sutra zasijedati Ministarsko vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a očekuje se da će učesnici skupa usvojiti odluku o izbjegličkoj krizi, koja je počela da pogađa veliki broj država, kao i OSCE u cjelini.

Predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je rekao da će migracije vjerovatno biti u fokusu ministarske debate na Samitu u Beogradu tokom sljedeća dva dana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

“Mnoge države učesnice OSCE-a, kao i Partneri za saradnju, nastoje da se izbore sa rastućim brojem izbjeglica i migranata, koji sebe i svoje porodice izlažu visokim rizicima kako bi pobjegli od sukoba i siromaštva i naselili se u Evropi”, rekao je Dačić.

On je naveo da su zemlje članice OSCE-a, koje se nalaze na zapadnom Balkanu suočene sa ozbiljnim sigurnosnim implikacijama, kao i sa aktivnostima organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, budući da se ovaj region koristi kao jedna od glavnih ruta kretanja izbjeglica.

Izuzetne mjere sigurnosti u Beogradu
Ministarsko vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), biće organizirano uz iznimne mjere sigurnosti, jer treba osigurati više od 40 ministara vanjskih poslova, delegacije 57 država članica, te organizacije i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Sigurnost je podignuta nas još viši nivo i nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, te napetosti na međunarodnoj političkoj sceni poslije incidenta u kojem je Turska oborila ruski borbeni avion SU-24 na granici sa Sirijom.

O sigurnosti sudionika brinuće oko 7.000 policajaca, u pet sigurnosnih prstenova u kojima će biti postavljeni i snajperisti.

Prema najavama iz Beograda, dio sigurnosnog plana za samit OSCE-a je i veoma strog protokol kojim se onemogućavaju čak i slučajni susreti zvaničnika sukobljenih ili zaraćenih država.

Ministarsko vijeće OSCE-a je i prvi međunarodni skup kojem će, nakon incidenta s obaranjem ruskog vojnog aviona, prisustvovati i ruski i turski šef diplomacije, ali njihov susret, kako se navodi, neće biti ni slučajan “ukoliko nema dogovora među njima da se susretnu”.

“Sve delegacije imaće svoj prostor i zasebne prostorije. Time se osigurava da ne dođe do susreta onih koji to ne žele ni na marginama ovog skupa”, navode izvori bliski organizaciji skupa.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*