Biljka koja pomaže kod odvikavanja od cigareta i kostobolje

Suh korijen se polako žvaće, a sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama. Najbolji efekat se postiže ako se žvaće 10 do 15 komadića sivog korijena iđirota.

Barska biljka kod nas se zove i mirišljava šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar. Obloge od praha biljke i lozovače za zarastanje čireva, kod gihta i kostobolje.

Aromatičan i ljekovit iđirot (Acorus salamis) stari Kinezi su nazvali “onaj koji produžava život”, obilato je korišćen i u starom Rimu i Grčkoj, od njega su pravili balzame za njegu lica i tijela i liječili organe za varenje. Po otkriću Amerike, prenijet je na novi kontinent gdje su ga Indijanci masovno uzgajali.

Kod nas je poznat i pod imenima “mirišljava šaš”, “vodeni božur”, “mirisni korijen”, “mirisava trska”, “sabljar”… Ova barska biljka nalazi se najčešće uz močvare, jezera, bara, na obalama stajaćih voda. Ljekoviti korijen pušta u mulju, a iz njega rastu brojni sabljasti listovi. Korijen može biti dugačak i do metar, a svjež ima gorak ukus. Za ljekovite svrhe se vadi u kasnu jesen ili rano proljeće, nakon toga se dobro ispere, isječe na komade dužine 10 cm, naniže na konac i suši na tamnom propuhnom mjestu ili u rerni na 35 stepeni. Osušen, ima blaži ukus.

Mnogi narodni ljekari vjeruju da korijen može da izliječi svaku bolest crijeva, ma koliko da je uporna, najefikasniji je kod nadimanja i grčeva, pokreće lijena crijeva. Preporučuje se i kod opšte slabosti organizma, oboljenja žlijezda i kostobolje. Djelotvoran je kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja. Mršavim osobama se preporučuje čaj od iđirota jer podstiče apetit, a i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

Ima obilje vitamina C pa je dobar protiv prehlade, gripa i snižava temperaturu. Sadrži i jod koji poboljšava koncentraciju i pamćenje, reguliše rad štitne žlijezde. Zbog umirujućeg dejstva koristi se kod napetosti, od iđirota se prave i tečnosti za ispiranje jer osvježava dah i spriječava upalu desni.

Od svježeg korijena se pravi sok, očisti se i vlažan iscjedi u sokovniku. Obloge od praha i jake rakije lozovače se preporučuju kod čireva, gihta i kostobolje. Ima miris cimeta, pa se etarsko ulje koristi u kozmetici i dodaje parfemima.

Ipak, sa iđirotom bi trebalo biti oprezan zbog ulja azarona, a čaj se ne preporučuje trudnicama ni osobama sa gastritisom.

Čaj za želudac i crijeva – u čašu hladne vode sipajte ravnu kašičicu korijena, ostavite preko noći, a ujutru malo zagrijte, procijedite i pijte po gutljaj prije i poslije svakog obroka. Dnevno ne smije da se popije više od šest gutljaja.

Ljekovita kupka se pravi kada se 200 g korijena ostavi preko noći u 5 l hladne vode, sutradan se zagrije do ključanja i kad se ohladi doda u vodu za kupanje.

PROTIV PUŠENjA

Suh korijen se polako žvaće, a sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama. Najbolji efekat se postiže ako se žvaće 10 do 15 komadića sivog korijena iđirota.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*