Je li bijeli šećer zaista toliko nezdrav?

Puno puta smo čuli kako je bijeli šećer loš za naše zdravlje. Ali zašto je loš i koliko je to znanstveno potvrđeno?

Za sada, i konvencionalna i alternativna medicina se slažu sa tim da bijeli šećer…

– izvor je praznih kalorija (ne sadrži minerale i vitamine, ali bogat je kalorijama)
– potiče debljanje
– uzrokuje karijes
– ima visoki glikemični indeks (naglo podiže razinu šećera u krvi)

Međutim, alternativna medicina ide dalje i povezuje konzumaciju bijelog šećera sa mnogim drugim bolestima i zdravstvenim problemima. Vjeruje se da bijeli šećer…

ekstremno oslabljuje imuni sistem
uzrokuje hiperaktivnost kod djece
povećava rizik oboljenja od raka
crpi iz tijela B vitamine
izaziva ovisnost (pretpostavlja se da je čak 95% stanovništva ovisno o slatkišima, odnosno, o šećeru)
crpi iz tijela mnoge neophodne minerali (kalcij, magnezij i druge)
uzrokuje šećernu bolest, jednu od najčešćih smrtnih bolesti u svijetu
uzrokuje pretilost i srčane bolesti

Što kaže znanost o tvrdnjama alternativnih liječnika?

Znanstvena istraživanja nisu potvrdila da bijeli šećer uzrokuje gore navedene bolesti, niti da crpi iz tijela vitamine i minerale.

Nedostatak znanstvenih potvrda o štetnosti šećera potaknulo je mnoge ugledne organizacije da objave svoje stajalište po ovom pitanju:

„Tvrdnje o tome da šećer može uzrokovati kronične bolesti poput pretilosti, raka, dijabetesa, hiperaktivnosti itd nisu znanstveno potvrđene. Šećer može biti dio zdrave dijete“ (American Dietetic Association)

Dakle, mnoge ugledne organizacije poput American Dietetic Association  (ADA), Food and Drug Administration  (FDA) i National Academy of Sciences (NAS) izjavile su da nema dokaza tome, da je šećer povezan sa bilo kojom bolešću osim karijesa.

Na Vama je da odaberete dali želite vjerovati alternativnoj ili konvencionalnoj medicini. Ali čak i karijes, prazne kalorije i visoki glikemični indeks dovoljne su prijetnje da smanjite konzumaciju bijelog šećera.

Praktične savjete:

umjesto gaziranih napitaka i sokova pijte vodu
smanjite konzumaciju slatkiša
umjesto dvije žličice šećera, koje stavite u čaj ili kavu, dodajte jednu
odaberite jedan dan u tjednu (na primjer, nedjelju) da si dopustite konzumiranje čokolade, kolača i gaziranih napitaka
ostale dane u tjednu izbjegavajte ove namirnice

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*