Podržimo mlade Tuzlake na takmičenju „Ericsson Innovation Awards“

Kompanija Ericsson je i ove godine započela održavanje svog takmičenja pod nazivom „Ericsson Innovation Awards“, ovog puta na temu „Grad budućnosti“. Cilj takmičenja jeste kreiranje ideje ili projekta koji bi na neki način mogao naći svoju praktičnu primjenu u gradovima budućnosti i na taj način unaprijediti živote svojih građana. Takmičenju su mogli pristupati svi, a sve što je potrebno jeste ideja.

Studenti Dino Tunjić (Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA) i Kenan Gutić (Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli) su uzeli učešće na ovom takmičenju te se trenutno takmiče za ulazak u polufinale takmičenja, koje će im omogućiti rad sa osobljem Ericsson kompanije na razvoju ideje i ulazak u finale.

Ideja sa kojom su pristupili projektu jeste sigurnost građana u budućim gradovima, pod nazivom „Safety Drone“. Najveći problem života u današnjim gradovima jeste sama sigurnost građana, najviše zbog povećanje stope kriminala i nedostatka organa reda na ulicama.Safety Done je projekat kojim se na nekoliko ključnih lokacija u gradu postavljaju bazne stanice sa po nekoliko DRONOVA (malih bespilotnih, automatski navođenih, letjelica) sa HD kamerama. U baznoj stanici DRON miruje, ne snima i puni baterije. Prilikom poziva na broj službe za pomoć građanima (nadalje kao primjer broj: 911) dron se aktivira, preuzima GPS (triangulira) lokaciju poziva, te iz najbliže bazne stanice šalje DRON (automatski navođen) koji započinje snimanje mjesta događaja te šalje sliku 911 operateru. Dok operater ne zaustavi „operaciju“ dron će pratiti pozivatelja te snimati to područje. Po potrebi operater može poslati više dronova. Svrha je jednostavna – DRON će omogućiti uvid u situaciju na terenu, zatim snimke počinitelja, stanje žrtve i slično. Tako će službe pomoći moći znati kako reagovati, koliko ljudstva i opreme poslati na teren i slično. Osim toga takve letjelice bi mogle smanjiti troškove službenih ograna za podršku iz zraka, stvoriti nova radna mjesta, poboljšati odziv i kvalitet službi za pomoć i slično.

Kako bi prošli u polufinale ovi studenti trebaju podršku. Svoju podršku, odnosno glas njihovom timu i projektu možete dati putem sljedećeg linka: http://www.ericsson.com/thecompany/events/ericsson-innovation-awards/competition/#/submission/16805

Potrebno je da kliknete na „Vote for this project“, unesete vašu email adresu, te otvorite link koji vam dođe (od kompanije Ericsson) u inbox/spam folder emaila. Na taj način ćete potvrditi vaš glas, što omogućava regularnost takmičenja.

Podržimo našu budućnost !

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*