BiH: Ko sve “jede” milijarde maraka iz budžeta?!

Ured za reviziju institucija BiH na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH objavio je podatke o revidiranim institucijama za 2014. godinu. Tako je lani 75 državnih institucija sa 22.393 zaposlene osobe koristilo ukupno 906,5 miliona KM budžetskih sredstava.

Revizori su za 31 instituciju dali pozitivnu ocjenu, 36 ih je dobilo “mišljenje s upozorenjem”, jedno je mišljenje s rezervom te šest mišljenja s rezervom uz određena upozorenja i ukazivanja na probleme.

Dragan Vrankić, glavni državni revizor, među ostalim podacima, na sjednici je kazao i da je dato ukupno 460 preporuka, što je za 17 manje nego u 2013. godini.

Šta ko radi?

Vrankićev izvještaj samo je još jednom potvrdio kako džinovska administracija u prosjeku godišnje “pojede” skoro milijardu maraka budžetskog novca. Za veliki broj institucija koje troše taj novac iz budžeta građani BiH gotovo nikada nisu ni čuli, a brojni su i uredi i agencije čije nadležnosti su vrlo slične pa je nejasno zašto ne bi bili spojeni u jednu službu.

Tako, primjerice, na državnom nivou imamo i Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja. Agencija je ustrojena tako da ima direktora i dva njegova zamjenika, dok Centrom upravlja direktor kojeg postavlja Upravni odbor od tri člana.

Obje institucije su podijeljene u sektore koji imaju šefove i, naravno, svi imaju svoje pomoćnike, savjetnike, sekretarice, a neki i vozače…

Među brojnim bh. institutima su i sljedeći: Institut za akreditiranje BiH, Institut za intelektualno vlasništvo BiH, Institut za standardizaciju BiH. Ako pokušate saznati šta koji radi, na njihovim internetskim stranicama naći ćete objašnjenja ispisana isključivo birokratskim jezikom pa vam tek onda ništa neće biti jasno.

Tako, naprimjer, piše da je misija Instituta za akreditiranje BiH “uspostavljanje i održavanje kompetentnog, nepristrasnog i nezavisnog sistema akreditiranja kako bi i korisnici usluga akreditiranih tijela i potrošači u BiH imali povjerenje u usluge koje pružaju laboratoriji, certifikaciona i inspekcijska tijela”. A Institut za standardizaciju “predlaže strategiju standardizacije u BiH, priprema i publicira bh. standarde, zastupa i predstavlja BiH u međunarodnim, evropskim i drugim organizacijama za standardizaciju te obavlja poslove koji proizilaze iz međunarodnih sporazuma i članstva u tim organizacijama. Bavi se i izdavačko-publicističkom djelatnošću iz područja standardizacije”.

U pripremi…

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ima “nadležnost i cilj u pripremi…”. Tako barem piše na zvaničnoj internetskoj stranici te institucije! Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH je uspostavljen “s ciljem osiguranja transparentnosti i koordinacije sistema plaćanja u BiH i u svrhu podrške mjerama politike te postepenog prilagođavanja sistema plaćanja sa sistemom Evropske unije”.

Institut za mjeriteljstvo BiH podijeljen je na naučno, industrijsko i zakonsko mjeriteljstvo i direktno je odgovoran Vijeću ministara BiH. U okviru tog instituta obitavaju i “laboratorije za masu, plemenite metale, pritisak i vakuum, volumen, gustoću i viskoznost, temperaturu i vlažnost, dužinu, mjerila toplotne energije, protoka i zapremine gasa, električne veličine, vrijeme i frekvenciju…”

Treba napomenuti da podatak o broju zaposlenih u ovim institucijama nije transparentan te je uobičajena novinarska agonija u smislu “pošaljite upit, mi ćemo vam u zakonski predviđenom roku odgovoriti koliko imamo uposlenih u našem institutu, agenciji, centru”.

 

2014.  godina

75 državnih institucija

22.393 zaposlene osobe

906,5 miliona KM potrošenih budžetskih sredstava

(Avaz.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*