Alispahić: Kriza i zapuštenost glavni razlozi neizgrađenosti bh. sigurnosnog sistema

Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi i velikoj društvenoj zapuštenosti, što je možda najvažniji razlog neizgrađenosti adekvatnog sistema sigurnosti i neodgovaranja na izazove kao što je terorizam, izjavio je Bakir Alispahić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Alispahić je bio jedan od uvodničara današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu o temi “Terorizam kao posljedica sukoba politika”.

On je upozorio da je situacija u Bosni i Hercegovini posljedica svjetskih politika i međunarodne zajednice te da politička kriza koja traje decenijama ne dozvoljava ostvarivanje napretka, posebno u smislu konsolidacije sigurnosnog sektora.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević istaknuo je da u borbi protiv terorizma treba postojati povezanost predstavnika vlasti s građanima, ali i lokalnom zajednicom.

“U Bosni i Hercegovini se ne provode nikakva istraživanja šta želi narod ove države, već sve što čujemo su želje političara. To nije glas naroda i tako se ne može boriti protiv terorizma”, poručio je Kovačević.

On smatra da su sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini zakazale na svim nivoima i u svim vremenskim odrednicama, jer je sistem jako skup i neefikasan.

Rješavanje problema se, kako je naveo, svodi na pitanje teritorijalne nadležnosti, a ne nadležnosti sprječavanja krivičnih djela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*