U predmetu finansijskog kriminala: Tužiteljstvo BiH zadovoljno najvećom izrečenom kaznom

Pravomoćnom presudom u predmetu Čago i drugi izrečeno je ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 7,5 miliona KM, čime je ova presuda najveća u historiji BiH u oblasti finansijskog kriminala.

Tužiteljstvo BiH, postupajući tužitelj, stručni suradnici i istražitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji su nekoliko godina intenzivno radili na predmetu protiv Fahrudina Čage i drugih, ocijenili su izrečenu presudu kao ogroman iskorak Bosne i Hercegovine u borbi protiv finansijskog kriminala i poreznih utaja.

Presuda obuhvata šest fizičkih i tri pravne osobe (poduzeća).

Prvooptuženi Fahrudin Čago osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina, a ostali optuženi na kazne od sedam godina, dvije i po godine, godinu i po, te dvije kazne od po godinu zatvora.

Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizirani kriminal, porezne utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, a s obzirom na to da je veći broj nekretnina i pokretnina zamrznut tokom postupka, to će olakšati naplatu kazni, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ovaj predmet je vodio tužitelj Ismet Šuškić, šef Odsjeka za privredni kriminal, koji je specijaliziran za procesuiranje finansijskog kriminala, te je priznati stručnjak i edukator u borbi protiv finansijskog kriminala u BiH i regionu.

– Ova presuda predstavlja potvrdu posvećenosti Tužiteljstva BiH borbi protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu i na taj način i svim građanima naše zemlje.

Ova presuda, uz predmet Kekerović, predstavlja izuzetne rezultate Tužiteljstva BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i privrednog kriminala – navodi se u saopćenju.

Tužiteljstvo BiH izrazilo je zahvalnost partnerskim agencijama, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na saradnji u ovom predmetu.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*