U Kozluku pronađeni prvi posmrtni ostaci

U ekshumaciji stradalih žrtava bošnjačke nacionalnosti iz 1995. godine na području Kozluka, u opštini Zvornik, pronađeni su prvi posmrtni ostaci.

Ekshumacija posmrtnih ostataka stradalih ž počela je na području Kozluka u općini Zvornik.

Na terenu su istražitelji Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji, po nalogu postupajućeg tužioca, nadgledaju i vrše koordinaciju procesa ekshumacije.

Ekshumaciju su 4. decembra počeli pod nadzorom Tužilaštva BiH i do sada su iz primarne grobnice pronađeni prvi skeletni ostaci.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, ubijenim na lokalitetu Kozluka, nakon pada Srebrenice, 1995. godine.

Uzeti posmrtni ostaci biće transportovani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Nastavak ekshumacije trajaće i u narednim danima, a u procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Kozluk.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*