Tuzlanke svjetske prvakinje u orijentalnom plesu

Na jednom od najprestižnijih i najvažnijih Festivala orijentalnog plesa na svijetu i svakako najvećem u Evropi „Oriental Festival of Europe“, Članice plesnog studija Pop Lock iz Tuzle, Amila Žunić, Bisera Kalaba Salčinović i Jelena Hura, pod vodstvom Lejle Mehmedović, trenera i koreografa, postigle su izvanredan uspjeh osvojiviš više nagrada u izuzetno jakoj konkurenciji.

Naime, osvojene su ukupno tri medalje i tri pehara i to –  prvo mjesto u klasičnoj kategoriji grupno, treće mjesto u fusion kategoriji grupno i treće mjesto u fusion kategoriji solo. Na festivalu na kojem osim trenera Lejle Mehmedović, nikada niko sa naših prostora nije učetvovao; na kojem je samo na jedan dan takmičenja otplesano 100 tačaka, osvojiti ovako zapažena mjesta nije bilo lako.
Ovaj Festival održava se već 23. godine u njemačkom gradu Duisburgu, a 2014.godine pratilo ga je više od 5000 posjetilaca. „Bellydancer of the World“ je takmičenje koje se održava u sklopu Festivala, a na njemu je ove godine bilo više od 400 učesnica iz Amerike, Azije i Evrope. Učesnice ovog velikog takmičenja su višestruko nagradjivane profesionalne plesačice, od kojih su neke pobjednice najrespektabilnijih takmičenja u oblasti orijentalnog plesa.

Lejla Mehmedović, trener i koreograf plesnog studija Pop Lock, 2013 godine je osvojila prvo mjesto „Bellydancer of the World“ u Fusion kategoriji nakon čega je nizala uspjehe, a svakako jedan od najvećih je to što je ove godine odabrana na audiciji za najpoznatiju orijentalnu trupu na svijetu Bellydance Evolution, sa kojom je nastupala u sklopu njihove evropske turneje.
Iako su se članice plesnog studija Pop Lock prvenstveno počele baviti orijentalnim plesom kao vidom rekreacije, ubrzo je on postao puno više od toga. Obzirom da imaju uspješne karijere na polju arhitekture, prava i ekonomije, bilo je teško uskladiti svakodnevne treninge, ali višegodišnja odricanja i naporan rad krunisani su zasluženim i velikim uspjehom mladih tuzlanki na upravo završenom prestižnom “Oriental Festival of Europe”.

Ovo svakako nije kraj aktivnostima koje ovaj plesni studio planira realizirati, što će, vjerujemo, biti dočekano oduševljenjem, vijerno propraćeno kao i nedavno u septembru održani spektakl u BKC Tuzla pod nazivom „Čarolija orjentalnog plesa“, za koji se tražilo mjesto više.

(Bportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*