Mićanović: Desetak bivših radnika Aide izrazilo želju da budu dio Intrala

Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda, obveznika uplate Fabrike obuće “Aida” Tuzla potpisan je u julu ove godine. Sporazumom je predviđeno da Vlada TK izmiri obaveze po osnovu poreza i doprinosa za 316 uposlenika Fabrike.

Trenutno se obrađuju podaci i kartice prema zaposlenicima, vezano za dugovanja fondovima, kao što su PIO i zdravstveno osiguranje. Taj posao bi trebao biti završen za 7 dana, nakon čega će se odluke naći na sjednici Vlade TK kako bi se do kraja godine realizovalo sve što je planirano, potvrdio je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK. Za ovu godinu u te svrhe su predviđena sredstva oko 2 miliona maraka, a za naredne dvije nešto više od milion i 800 KM.

Od 18 novembra FO Aida je u stečaju. Sve aktivnosti koje se odvijaju u fabrici vodi stečajni upravnik. Proizvodnih aktivnosti još uvijek nema, kaže ministar Mićanović, i dodaje da bi uskoro moglo doći pokretanja proizvodnje.

Podsjećamo, kompanija Intral je ušla u zakup preko 5000 kvadratnih metara FO Aida i renovirala je. Sredinom januara trebala bi početi i proizvodnja, a uz 230 radnika Intrala radiće i 50 radnika sa Biroa.

Prioritet će imati radnici Aide, mada je do sada samo njih desetak izrazilo želju da budu dio radne snage Intrala.

Bivši radnici Aide, koji ne žele izabrati kompaniju Intral za novog poslodavca, na Birou za zapošljavanje će imati određene nadoknade u skladu sa radnim stažom, zdravstveno osiguranje te skoro uvezivanje radnog staža.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*