Prvi put obilježen Dan sjećanja na stradanje žena u ratu

Aktivistkinje 12 ženskih nevladinih organizacija uličnim akcijama i drugim manifestacijama u nekoliko gradova danas su po prvi put obilježile 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.

Pod sloganom ˝Mir sa ženskim licem za sjećanje na žensku stranu rata˝ Humanitarna organizacija Horizonti uličnom akcijom podsjetila je javnost na različite oblike stradanja žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Žele da društvo pamti koliko su žene tokom rata doprinijele opstanku svojih porodica i zajednica i da su jednako kao i muškarci bile izložene različitim oblicima tortura i stradanja.

Od 1992. do 1995.  u BiH je ubijena 9901 žena. Više od 20.000 žena je pretrpjelo neki oblik torture. Sa sobom nose brojne probleme; zdravstvene, psihološke, ekonomske, a da bi ih prevladale potrebna im je stručna pomoć, istakla je Mira Vilušić, predstavnica HO Horizonti Tuzla.

Rejha Avdić je bila svjedokinja  Ženskog suda BiH koji je održan u Sarajevu u maju ove godine. Odlučila je da progovori o strahotama koje je preživjela, kako bi potakla i druge da učine isto što i ona. Smatra da je važno ispričati istinu o zločinima, kako se oni ne bi nikome ponovili.

Podsjećamo, inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*