Priveden nekadašnji komandant Armije BiH

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u utorak je slobode lišen Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, osumnjičen za ratne zločine odreda “El-Mudžahidin”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodaje se kako je riječ o predmetu druge kategorije, u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, nakon čega je predmet proslijeđen bh. pravosuđu.

“Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode Sakiba Mahmuljina, rođenog 13. 10. 1952. godine u Kozarcu, državljanina Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija”, ističu iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine tokom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine na širem području Vozuće u kojima je učestvovao i odred El-Mudžahidin. Pripadnici te jedinice su tokom tih borbenih dejstava ubili gotovo 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, prethodno otetih od druge jedinice Trećeg korpusa koja ih je zarobila.

Imao informacije

Dodaje se kako se tereti i za nečovječno postupanje prema blizu 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici vojne policije, u skladu s komandama.

“Sakib Mahmuljin, kao zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice ‘El-Mudžahidin’ te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina. On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova krivična djela, odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici odreda ‘El-Mudžahidin'”, piše u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je za krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Nakon hapšenja, koje je izvršeno u utorak ujutro u Sarajevu, bit će sproveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom, dodaju iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*