Napadi u Parizu odnijeli aviokompaniji Air France oko 50 miliona eura

Napadi u Parizu 13. novembra odnijeli su aviokompaniji Air France KLM gotovo 50 miliona eura prošlomjesečnih prihoda, ali avioprijevoznik očekuje da će do kraja decembra taj negativan efekt nadoknaditi.

Francusko-holandska aviotransportna grupacija saopćila je da su napadi, u kojima je ubijeno 130 ljudi, u novembru značajno utjecali na prijevoz putnika u Pariz i iz glavnog grada Francuske, prenosi AFP.

Avioni Air Francea su prevezli znatno više putnika u “grad svjetlosti” i iz njega istog mjeseca 2014. godine, ali je poslije oružanih napada saobraćaj pao ispod prošlogodišnje stope.

“Negativan utjecaj napada u Parizu na ukupne prihode u novembru procjenjuje se na približno 50 miliona eura [54 miliona dolara]”, navodi se u ažuriranom izvještaju o mjesečnom saobraćaju te aviokompanije.

Progresivni oporavak

“Sadašnji trend rezervacija karata u skladu je s progresivnim oporavkom, uključujući vrlo ograničen utjecaj na obim saobraćaja poslije decembra 2015. godine”, navodi se u izvještaju.

Iznos 50 miliona eura samo je 0,2 posto lanjskog ukupnog godišnjeg prihoda, ali bez sumnje predstavlja mnogo veći procent u prihodima koje je kompanija zaradila na svojim ključnim čvorištima u Parizu, mada avioprijevoznik nije objavio te podatke.

Novembarski pokazatelji Air Francea idu “ruku pod ruku” s podacima koje su registrirali pariski hoteli i prodavnice, koji su zabilježili oštar pad poslovanja odmah poslije napada, ali se situacija počela polako vraćati u normalu.

Budući da turizam učestvuje sa sedam posto u bruto domaćem proizvodu Francuske, koja kotira kao vodeća turistička destinacija u svijetu, postoji velika bojazan da bi novembarski napadi mogli utjecati na slabljenje ionako anemičnog rasta domaće ekonomije, navodi AFP.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*