Odobren 7,1 milion KM za saniranje štete u četiri kantona FBiH

Odluka je donesena na prijedlog Federalne komisije za procjenu šteta, a nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2015. godinu kojim su povećana sredstva za te namjene.

Federalni štab civilne zaštite danas je na sjednici, kojom je predsjedavala zapovjednica tog štaba Jelka Milićević, usvojio Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta na individualnim stambenim objektima u općinama Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u iznosu od 7.109.000 KM.

Odluka je donesena na prijedlog Federalne komisije za procjenu šteta, a nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2015. godinu kojim su povećana sredstva za te namjene.

Ovim je stavljena van snage Odluka koju je Federalni štab donio na prošloj sjednici, a kojom je za te namjene odobreno manje sredstava.

Odluku za Unsko-sanski kanton nije bilo moguće donijeti jer podaci o nastalim štetama na području tog kantona, u skladu s procedurama, nikada nisu dostavljeni Federalnoj komisiji za procjenu šteta.

Također, donesena je i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta vladama Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od po 200.000 KM za svaki kanton.

Na sjednici su razmatrane i usvojene Odluke o nabavci sredstava i opreme potrebnih za rad službi zaštite i spašavanja i drugih struktura civilne zaštite, a na temelju provođenja Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2015. godini.

Usvojena je i Odluka o izvođenju obuke za spašavanje u zimskim uslovima Federalne jedinice za deminiranje i druge zadatke zaštite i spašavanja i pripadnika Federalne uprave policije. U Radnu grupu za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na području Federacije BiH imenovani su Mirnesa Softić (predsjednica), Željko Dugonjić i Eugen Ćubela, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Vijesti.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*