Američki obavještajci: ISIL bi se mogao proširiti cijelim svijetom

Islamsku državu treba razoriti u samom njenom ishodištu, inače bi se mogla proširiti cijelim svijetom, upozoravaju američki obavještajci, prenosi novinska agencija Patria.

Novi dokumenti američkih obavještajaca otkrivaju kako će se Islamska država proširiti diljem svijeta ukoliko ne doživi neke značajnije gubitke u Iraku i Siriji.

Izvještaj je naručila Bijela kuća, prije napada na Pariz i pucnjave u Kaliforniji te ubistva guvernera jemenskog grada Adena.

Napadi na Jemen eskalirali su u oktobru, dok ulazak terorističke grupe na njihovu teritoriju dosta podsjeća na situaciju u Libiji, gdje su džihadisti zauzeli grad Sirt na Mediteranu.

Libija je teroristima strateški važna zbog pristupa Europi, dok je Jemen btian za samoprozvani kalifat zbog granice s Afrikom i Saudijskom Arabijom.

U međuvremernu, u javnost su procurili i dokumenti Islamske države koji pokazuju kako je ova grupa uspostavila relativno visok nivo administracije u nastojanju da samoprozvani kalifat pretvori u legitimnu državu, piše Index.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*