U Velikoj Britaniji pokrenuta peticija o zabrani ulaska u zemlju Donaldu Trumpu

Građani Velike Britanije pokrenuli su kampanju potpisivanja peticije da se američkom biznismenu i pretendentu za republikanskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u zabrani ulazak u Veliku Britaniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom predizborne kampanje Trump je u nekoliko navrata šokirao javnost svojim radikalnim i rasističkim izjavama, a posljednja oštra reakcija građana Velike Britanije dolazi nakon jučerašnjeg poziva Trumpa da se svim muslimanima zabrani ulazak u SAD, a tom prilikom je pogrdno govorio i o Londonu i kazao da je to radikalna četvrt u koju se i policija boji ući.

Peticija za zabranu Trampu da uđe u Veliku Britaniju postavljena je na službenu internet stranicu britanskog parlamenta, a za 24 sata potpisalo ju je više od 100.000 građana, što je dovoljno za stavljanje tog pitanja na dnevni red sjednice parlamenta. Međutim, ukoliko peticija sakupi 10.000 potpisa, prema važećim pravilnicima, vlada u Londonu je dužna direktno reagirati.

Nekoliko zastupnika Laburističke partije i Nacionalne stranke Škotske traže da se ulazak u Veliku Britaniju zabrani svima koji šire Trumpovu retoriku mržnje.

Trump u Škotskoj posjeduje golf terene i tokom ove godine je u Velikoj Britaniji boravio tri puta.

“Opasni idiot”, “Dokazana budala”, “Luđak” su epiteti koje su brojni britanski političari koristili uz Trumpovo ime tokom pozivanja građana da podrže peticiju.

Ugledna britanska književnica i autorica romana “Harry Potter” JK Rowling je na društvenoj mreži Twitter napisala da je Trump “gori” od Voldemorta, negativca iz pomenutog romana.

Trump bi zbog svojih izjava uskoro mogao ostati i bez titule počasnog doktora koju je ranije dobio na Univerzitetu Robert Gordon u Aberdeenu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*