Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH o sigurnosnoj situaciji

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici u Sarajevu Odluku o smjeni ministra komunikacija i prometa Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića, kadrova Demokratske fronte. Odluku o njihovoj smjeni donio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Predsjednici Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputili su Zvizdiću 19. novembra zahtjev o pokretanju postupka smjene ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra odbrane, radi implementacije koalicionog dogovora sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Prema ranijem pisanju pojedinih medija, Matanovića bi na funkciji ministra komunikacija i prometa trebalo da zamijeni predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a na poziciju zamjenika ministra odbrane trebao bi doći Bakir Dautbašić, koji je trenutno sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Pred poslanicima će se naći Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu amandmana poslanika Damira Arnauta na Prijedlog zakona o azilu, kao i sam Prijedlog zakona o azilu, koji je predložilo Vijeće ministara.

Na dnevnom redu bi, između ostaloga, trebalo da se nađe i Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Sat vremena nakon završetka redovne sjednice bit će održana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebali razmatrati “Informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu, izvršenom 18. novembra 2015. godine, kao i o ukupnom stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Vijeće ministara prihvatilo je jučer ovu informaciju i dostavilo je Parlamentu pod oznakom „povjerljivo“, što znači da će je poslanici razmatrati bez prisustva javnosti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*