U Termoelektrani Tuzla predstavljen projekat “Nacionalni plan smanjenja emisija”

„Nacionalni plan smanjenja emisija“, naziv je okruglog stola koji je održan u Termoelektrani Tuzla u organizaciji USAID-a, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Elektroprivrede BiH. Cilj je bio predstaviti konačnu verziju Nacionalog plana smanjenja emisija – NERP, čijim će provođenjem biti znatno smanjena emisija zagađujućih materija u vazduh.

NERP, koga je izradio USAID, predlaže niz mjera koje bi trebale provesti termoelektrane u FBiH i RS-u kako bi se smanjila emisija štetnih tvari nastalih u procesu proizvodnje električne energije. Planirano je da bude realizovan u periodu 2018 – 2028.godina, do kada bi se emisija sumpor dioksida trebala smanjiti za 95%, azotnih oksida za više od 60 % i prašine za oko 90%.

Provođenje NERP-a podrazumijeva ogromnu investiciju, koja se procjenjuje na oko 700 miliona KM. Još nije poznato na koji način će biti obezbijeđena sredstva, pretpostavlja se da će biti riječ o kreditnom zaduženju, ali još nije definisano ko će ga varaćati. Sudonici današnjeg okruglog stola ističu da to ne bi trebali biti građani putem računa za električnu energiju.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti oba entiteta i BiH, regulatornih agencija za energetiku, fondova za zaštitu okoliša, te lokalnih zajednica.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*