NSRS: Akcija SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom protivustavna

Narodna skupština Republike Srpske podržala je zaključke Vlade Republike Srpske o prekidu suradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Skupštinski zastupnici navode kako je SIPA u Novom Gradu/Bosanskom Novom djelovala protivustavno, te kako se navodi, nepotrebno ugrozila integritet entitetskog MUP-a i uznemirila građane i javnost.

Zastupnicima se obratila i entitetska premijerka Željka Cvijanović. Ona je pozvala visokog predstavnika da je smijeni jer bi to značilo da je Republika Srpska još jednom pobijedila, visoki predstavnik izgubio, a Bosna i Hercegovine izgubila priliku za postizanje dogovora samostalno.

Informirana je, kako je navela, da postoji lista na kojoj je nekoliko zvaničnika iz Republike Srpske koje bi trebao smijeniti visoki predstavnik.

Narodna skupština ocjenjuje da je osnovi uslov za daljnju saradnju organa i institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti i međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti, navodi se u zaključcima.

Entitetski parlament je pozvao predstavnike Republike Srpske u organima i institucijama Bosne i Hercegovine da „odmah spriječe daljnje donošenje bilo kojih odluka kojima se ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet Republike Srpske, kao državotvorne jedinice Bosne i Hercegovine“.

Na posebnoj sjednici, sazvanoj na zahtjev Vlade Republike Srpske, bili su samo poslanici vladajuće koalicije (SNSD, DNS, SP), Slobodnog demokratskog srpskog kluba te nezavisni poslanik Ilija Stevančević, ukupno njih 43. Opozicija još od utorka bojkotuje zasjedanja jer nije smijenjen potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, koga smatraju nelegalnim jer je zadržao funkciju koja pripada SDS-u, koji je ranije napustio.

Posebnoj sjednici nisu prisustvovati ni poslanici Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini, koji su zaključke Vlade Republike Srpske povodom akcije SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novomi ocijenili kao neprihvatljive, antiustavne i neprimjerene datom trenutku.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*