Eksplozija u marketu u Pakistanu: Poginulo najmanje 12, ranjeno 40 osoba

Najmanje 12 osoba je poginulo, a više od 40 ranjeno u jutrošnjoj snažnoj eksploziji u marketu u gradu Parachinar na sjeverozapadu Pakistana, javlja Anadolu Agency (AA).

Eksplozija se desila u marketu u kojem je veliki broj ljudi obavljao nedjeljnu kupovinu, a riječ je o gradu na granici sa Afganistanom naseljenom pretežno šiitima.

Lokalne televizije javljaju da je u eksploziji poginulo najmanje 15 ljudi, a da je najmanje 20 ranjenih osoba u kritičnom stanju. Javljaju da je eksploziv bio skriven u veliku bocu ulja ispred jedne trgovine u trgovačkom centru.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, a pakistanski sigurnosni zvaničnici tvrde da je to još jedan u nizu napada koji je izveden u okviru trodecenijskog sektaškog konflikta između sunita i šiita.

Pakistan je većinski sunitska zemlja u kojoj šiitska zajednica broji oko 10 posto od ukupno 200 miliona stanovnika te zemlje. Lokalni analitičari optužuju Saudijsku Arabiju i Iran da podupiru sukobe naoružanih sektaških militantnih grupa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*