Danas 20. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Danas se navršava 20 godina od kako su tadašnji predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije potpisali Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, a posljednjih deset godina traje rasprava o njegovoj reviziji. Ovim sporazumom Bosna i Hercegovina je podjeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević potpisali su Dejtonski mirovni sporazum 14. decembra 1995. godine na ceremoniji u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum je zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton poslije tronedeljnih pregovora u prisustvu nekadašnjeg državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Vorena Kristofera.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji Ujedinjenih nacija, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OSCE-a.Također su se obavezali na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma isključivo na miran način.

Sva trojica potpisnika sporazuma su umrli, Franjo Tudjman 1999, Alija Izetbegović 2003, a Slobodan Milošević 2006. u pritvoru Haškog tribunala gdje mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk umro je 2010.godine.

Prvih pet godina nakon postizanja sporazuma u Dejtonu svakog novembra međunardonim skupovima obilježavana je godišnjica okončanja rata u Bosni i Hercegovini.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*