EU danas otvara prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, Srbija ulazi u važnu fazu eurointegracija. Riječ je o procesu koji će trajati nekoliko godina, a u okviru kojeg će se nekoliko hiljada zakona i regulativa polako usaglašavati sa evropskim standardima. Na kraju procesa Srbija će dobiti punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što bi joj trebalo donijeti ekonomski napredak i stabilnost.

Srpski premijer Aleksandar Vučić i srpska delegacija mogu biti zadovoljni što je Vijeće ministara Evropske unije i u poglavlju 35 naveo da je Beograd ostvario traženi napredak u sređivanju odnosa s Prištinom.

Na taj način je odato priznanje za napore Beograda, iako je Priština jednostrano blokirala ključni dio Briselskog sporazuma koji se odnosi na načela o Zajednici srpskih opština.

“Vlada Srbije je apsolutno spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i sve što je do nas biće završeno u najkraćem mogućem roku”,rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, srpska vlada i zvaničnici u Evropskoj uniji i u fazi skrininga za poglavlja bili su saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret bez sumnje dugih i zahtevnih pregovora.

U pripremnom dokumentu zasjedanja šefova diplomatija Evropske unije koji će raspravljati o Zapadnom Balkanu odaje se priznanje Srbiji i Makedoniji za uzorne postupke prema izbeglicama.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*