epa04876586 Firemen try to cut and remove a fallen tree uprooted by Typhoon Soudellor in Taipei, Taiwan, in the early hours of 08 August 2015. Soudelor brought strong winds and heavy rain to Taiwan, leaving two persons dead, five injured and one missing, according to the Central Emergeny Operation Center. The two dead include a Taiwan motorcyclist killed by a fallen tree in New Taipei City, and a 25-year-old Indonesian deckhand working on a Taiwan fishing boat who was killed by a fallen signboard in Suao, Ilan County, both in northern Taiwan. Soudelor is expected to churn through Taiwan Saturday morning before making landfall in Southeast China. EPA/DAVID CHANG

Tajfun Melor hara Filipinima, vjetar puše brzinom od 205 km/h

Blizu 725.000 ljudi je evakuisano iz centralnog dijela Filipina gdje bjesni tajfun Melor koji je donio obilnu kišu i snažne vjetrove.

Snaga tajfuna Melor se intenzivno povećavala tokom vikenda dok se kretao prema otoku Samar. Danas na Filipinima pušu vjetrovi brzinom od 205 km/h, što znači da se radi o uraganu treće kategorije.

Oluja je donijela obilne kiše na Filipine, a posebno ozbiljna situacija je u centralnom dijelu uključujući i Manilu.

Tajfun Melor, kojeg Filipinci nazivaju Nona, tokom dana će proći preko otoka Samar i krenuti prema urbanim dijelovima zemlje i najvećem filipinskom otoku Luzonu.

Blizu 40 letova je otkazano, a problemi su nastali i u vodenom saobraćaju. Čak 8.000 putnika se nalazi u lukama, a zatvorene su i brojne škole.
Tajfuni su česta pojava na Filipinima, a najsmrtonosniji je bio supertajfun Haiyan u kojem je u novembru 2013. poginulo 7.000 ljudi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*