Mektić u Skoplju: Sigurnosni izazovi i izbjeglička kriza teme razgovora s makedonskim zvaničnicima

Globalni sigurnosni izazovi, regionalna i bilateralna saradnja Bosne i Hercegovine i Makedonije u oblasti sigurnosti, sa posebnim naglaskom na izbjegličku krizu bit će teme današnjeg susreta ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i predsjednikom Makedonije Gjorgom Ivanovom i ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, javlja Anadolu Agency (AA).

Također, sa bh. strane bit će pokrenuta inicijativa zajedničkih regionalnih projekata u oblasti sigurnosti, kao nastavak razgovora sa nedavno održanog Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU i Zapadnog Balkana održanog u Sarajevu.

U srijedu, Mektić će se obratiti na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim posljedicama migracionih i izbjegličkih tokova u zemljama tranzita, organizirane u okviru makedonskog predsjedavanja Centralno-evropskom Inicijativom (CEI).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić inače, sastao se sinoć u Skoplju sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim sa kojim je razgovarao saradnji, zajedničkim sigurnosnim izazovima i unaprjeđenju odnosa dvije zemlje koji su tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*