Memoarska građa i usmena predaja vrlo značajne za proučavanje prošlosti

U Tuzli je danas održan okrugli sto ˝Memoarska građa i usmena predaja – značaj za naučna istraživanja˝. Organizatori, Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK, su željeli da na ovaj način skrenu pažnju stručne-naučne i šire javnosti na značaj memoarske građe kao historijskih izvora bitnih za sagledavanje i istraživanje historijskih procesa u bližoj ili daljoj prošlosti.

O značaju hronika, autobiografskih izvora i usmene predaje za historijska istraživanja, o prikupljanju i zaštiti istih govorili su brojni učesnici okruglog stola.

Istaknuto je kako se memoarskoj građi ne poklanja dovoljna pažnja u profesionalnim ustanovama, a građani su još manje upoznati sa značajem iste.

Arhivska građa može biti vrlo sterilna i često politički određena, dok memoarska građa predstavlja gledanje pojedinca na određene događaje ili ličnosti. Tek kada se spoje i arhivska i memoarska građa može se dobiti kopletnija slika o nekim događajima u prošlosti.

U Arhivu TK postoji nekoliko ličnih zbirki građana koji su svjedočili određenim događajima, i sve je zabilježeno video kamerom, tako da je ta dokumentacija na raspolaganju istraživačima prošlosti.

Iz Arhiva TK su pozvali građane koji posjeduju neku vrstu memoarskih zapisa (dnevnika, hronika, zabilješki ili sjećanja na određene događaje) da ih predaju Arhivu. Na taj način memoarska građa će se procjeniti i sačuvati od zaborava, te pomoći historičarima i istraživačima da upotpune sliku o određenim dešavanjima iz prošlosti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*