Međunarodni stručnjaci u Sarajevu: U kojoj mjeri BiH može odgovoriti migracijskoj krizi

Stručnjaci iz BiH i regiona raspravljaju danas u Sarajevu o izazovima trenutne migracijske krize u Evropi.
Okruli sto nazvan “Izazovi trenutne migracijske krize: Pogled i perspektive” održava se na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Izbjeglička i migracijska kriza u posljednjih nekoliko mjeseci ozbiljno je uzdrmala Evropsku uniju, a u posebno otežanim uslovima našle su se i države iz regiona – države na putu tzv. “Balkanske rute”.

Nedovoljno pripremljene za ovu vrstu izazova, države iz regiona sa ovim problemom su se nosile na različite načine, i u različitim organizacijskim okvirima.

Bosna i Hercegovina se, svakako, trenutno ne nalazi na ovoj ruti migracijskog vala, no uzimajući u obzir okolnosti koje se svakodnevno mijenjaju- izvjesno je očekivati da bi i naša zemlja mogla biti pogođena izbjegličkim i migracijskim valom.

Tokom okruglog stola u Sarajevu stručnjaci otvaraju tome o tome je li BiH i u kojem obliku spremna odgovoriti eventualnom izazovu? Imamo li odgovore, imamo li plan? Možemo li i kako doprinijeti rješavanju humanitarne krize u ovom dijelu Evrope? Koliko nam u tome mogu pomoći iskustva država iz regiona?

Svoja iskustva u izazovima migracijske krize u Sarajevu će danas podijeliti direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske dr. sc. Jadran Perinić, zapovjednik Civilne zaštite Hrvatske doc. dr Robert Mikac, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te predstavnici akademske zajednice iz BiH i Hrvatske, piše NAP.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*