Epilog hapšenja žene u Osijeku: Izvinjenja i ministar plaća kaznu

Slučaj brutalnog privođenja starije gospođe (66) u Osijeku dobio je svoj epilog – policajac i načelnik su se izvinili, a ministar naveo da će platiti kaznu.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak kasno uveče na svom Fejsbuk profilu objavio je da su se gospođi zbog primjene grubih metoda izvinili i načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Milan Baričević i policajac koji je primjenio fizičku silu.

Ostojić je naveo da su obojica posjetili gospođu koja je prije toga iz policije bila puštena uz prekršajni nalog zbog prelaska ulice na crveno.

Prekršaj joj neće biti oprošten jer , kako Ostojić napominje, ‘zakon se mora poštovati’, ali kaznu će, obećava ministar, platiti on.

Ostojić je prije toga svim policajcima i policajkama poručio da je postupanje u slučaju 66-godišnjakinje koju je znatno krupniji policajac od nje oborio na pod, ‘nepotrebno, loše i ruši ugled’.

‘Policajke i policajci, ovo nam ne treba… Lošim potezom sruši se puno dobro napravljenog… I nije da tražim od vas da se “ne držite zakona kao pijani plota”, ali koliko je zakonito i može biti pravdano… Loša je policijska taktika… Ne radite to… Ne možeš staricu hapsiti kao da je opasan nasilnik…’, napisao je Ostojić na Fejsbuku.

Policija je u svom saopštenju navela da je postupanje bilo u potpunosti zakonito, a s tom konstatacijom se nakon pregleda snimka usaglasilo i nadležno tužilaštvo.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić u Dnevniku HRT-a na pitanje  da li je prelazak ulice na crveno koji zaslužuje takav postupak odgovorio da “ljudi moraju znati da demokratija i anarhija nisu isto”.

“Vidi se da je gospođa nekoliko puta prekršila više zakona, čak je upozorena da se snima, možda nekima to izgleda pregrubo…”, rekao je on.

Ne zna kakve je ‘kolega građe bio’, rekao je on odgovarajući na pitanje da je policajac puno jače tjelesne konstitucije od 66-godišnjakinje na kojoj je primijenio silu.

“Radi se jednostavno o tome da je gospođa prekršila zakon, a on se mora poštovati”, izjavio je i dodao da će Kancelarija za untrašnju kontrolu ustanoviti da li ju je baš morao gurnuti na tlo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*