Smanjenje emisija jedino rješenje za zagađenost u zimskom periodu

Smanjenje emisija je jedino rješenje za zagađenost u zimskom periodu, navedeno je na debati “Zagađenje zraka u našim gradovima” koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji građanske inicijative “Borba za život”.

Predsjednik udruženja Eko forum iz Zenice Samir Lemeš rekao je da je Zenica među najzagađenijim gradovima u BiH, uz Lukavac, Tuzlu, Kakanj i Sarajevo, te da ima specifične polutante koji su rezultat rada industrije koja odbija da proizvodnju prilagodi propisima.

Istakao je da se takvo ponašanje industrijalaca telerira jer u Željezari radi 2.500 radnika. Međutim, on kaže da nije rješenje zatvariti Željezaru, već prinuditi vlasnike da primjene široko rasprostranjenu tehnologiju koja manje zagađuje.

Tais: Ubrzanjem saobraćaja umanjiti aerozagađenje!

Stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais rekao je da zagađenost zraka u Sarajevu, obzirom da je grad u kotlini, može riješiti jedino smanjenje emisija što bi bilo moguće postići ubrzavanjem saobraćaja i smanjenjem gužvi, čime bi zagađivanje iz automobila bilo do šest puta manje.

Podsjetio je da je uvođenje gasa u Sarajevo početkom 1970-tih drastično smanjilo zagađenje koje je bilo daleko veće nego danas, zbog čega je posebno važno osigurati da energija koju koristimo ne emituje zagađujuće materije.

Bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš naglasio je da najveću opasnost po zdravlje građana predstavljaju lebdeće čestice koje prodiru u tkiva i mogu uzrokovati oboljenja poput emfizema, bronhitisa, upale pluća i malignoma.

Naveo je da je najbolja zaštita od aerozagađenja prestanak pušenja, jer su pušači više podložni negativnim efektima aerozagađenja, zatim izbjegavanje sredina s visokim koncentracijama zagađenja, korištenje kvalitetnih maski, izbjegavanje boravka na otvorenom u određenim vremenskim intervalima, kao i što češći boravak na planinama.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*