Liberland osniva nogometnu reprezentaciju

Samoproklamovana državica na granici Srbije i Hrvatske, Liberland, pokušava da sastavi nacionalnu nogometnu reprezentaciju i uđe kao posmatrač u FIFA najkasnije 2018. godine, a prvu prijateljski utakmicu odigrala bi naredne godine s Monakom.

Samozvani predsjednik i osnivač Liberlanda, Čeh Vit Jedlička, predstavio je trenera nogometne reprezentacije Pavela Kosika u petak u Pragu, u isto vrijeme kada je predstavljao novu vladu svoje državice, javljaju danas češki mediji.

“Nogomet je jedan od najvažnijih sportova, nastojimo da se u njemu pokažemo. Trener ne spada u političku reprezentaciju zemlje, ali i tako je to za nas važno”, rekao je Jedlička.

Kosik: Mogu sastaviti kvalitetan tim

Selektor još nepostojeće reprezentacije Kosik kazao je da ima izbor između oko 30 nogometaša od koji su neki bili u juniorskoj reprezentaciji i izrazio uvjerenje da može da spremi kvalitetan tim.

“Za niz navijača to će biti mogućnost da se identificiraju s nacionalnim bojama Liberlanda i sa njegovim idejama”, kazao je medijima selektor Kosik.

Liberlandska nogometna asocijacija nastojaće, kako je kazao, da do 2018. godine uđe u svjetsku asocijaciju FIFA.

Liberland – Država na “ničijoj zemlji”!

Jedlička iz češke marginalne stranke bliske bivšem predsjedniku Vaclavu Klausu svoju najmanju nezavisnu državu na Balkanu, veličine sedam kvadratnih kilometara, navodno na ničijoj zemlji, koju neće ni Srbija ni Hrvatska, a u stvari na spornoj teritoriji, proglasio je proljetos.

“Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kome mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcioniranje država i sve gori uvjeti za život ljudi. Osnivače inspiriraju Monako, Lihtenštajn ili Hongkong”, navedeno je na zvaničnom sajtu državice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*