Akcija “Kurir”: Kriminalci iz BiH, Hrvatske i Kine krijumčarenjem opljačkali milione eura

Oko četiri sata jutros započeta je akcija “Kurir” koja se izvodi po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a u kojoj sudjeluju policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Tuzli Mehmedalija Osmić, član štaba akcije “Kurir”.

Utvrđeno je da je određena grupa ljudi u BiH i Hrvatskoj, te kineski državljani koji posluju u BiH duži period, vršili krijumčarenje i iznošenje velikih količina gotovog novca iz BiH, koji je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Osmić naglašava da je u akciji “Kurir” planirano da se pretrese više od 20 objekata, a u UIOBiH će biti ispitano 20 osoba, državljana BiH, Hrvatske i Kine.

Dodao je da SIPA i UIO ovu grupu prati mjesecima, te ocijenio da su dobro organizirani.

– Cilj kriminalne grupe je udruživanje radi krivičnog djela porezna utaja i pranje novca – tvrdi Osmić.

Po njegovim riječima izvršen je i u toku je pretres poslovnih prostorija, putničkih teretnih vozila, pravnih osoba, te je u toku privremeno oduzimanje robe.

Istakao je da su pronađene veće količine gotovog novca, naglasivši da je cilj kriminalne grupe pljačkanje BiH za nekoliko desetaka miliona eura.

Osmić dodaje da je grupa prevozila robu, koja je završavala u magacinima, prodavana nacrno, a novac prikupljen njenom prodajom prenošen je ilegalno u Hrvatsku, te posredstvom službenice polagan u jednu banku, odakle je završavao u Kini.

Istakao je da je grupa djelovala na području Arizone, Orašja, Brčko Distrikta, Tuzle, Sarajeva i određenim mjestima u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima bit će pretresene određene kuće te privedeno nekoliko osoba na razgovor, a neke i lišene slobode.

Izrazio je zadovoljstvo jer se ova akcija izvodi u zajedničkoj saradnji i dogovoru SIPA-e, UIO, Tužilaštva BiH i USKOK-a.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*