Hrvatska: Ni danas predsjednici niko neće “donijeti” 76 potpisa

Ni na četvrti krug konsultacija kod predsjednice Republike, koji na Pantovčaku počeo u devet sati, niko neće doći s potpisima podrške 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar Vlade, a dodatno vrijeme radi dogovora o tome od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražit će MOST nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste.

Rezultat je to događanja na relaciji MOST – Hrvatska raste – Domoljubna koalicija, tokom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana MOST-ovom prijedlogu tripartitne vlade kazale i “da” i “ne”.

Na kraju je ostalo jasno da tripartitne vlade uopće neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i Vlade nastavili su MOST i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor. To su jučer potvrdili čelnici dviju strana, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora. Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato “u trenutku kad se definiraju sve stvari”.

Da li će formiranje vlasti biti odgođeno zbog problema u MOST-u?
Prema neslužbenim informacijama, Milanović je MOST-u ponudio potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, ali iz MOST-a mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na osnovu raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Nakon trećeg kruga konsultacija Grabar-Kitarović je upozorila da je vremena “sve manje” i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Četvrti krug konsultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počeo je na Pantovčaku u devet sati i predviđeno je da će trajati do 12.30, nakon čega će se predsjednica obratiti javnosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*