Atentat na premijera Slovačke: Bore se za njegov život, poznato ko je atentator

Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi. Slovačka vlada je objavila da je Fico u životnoj opasnosti. Kako javljaju slovački mediji, još uvijek traje operacija slovačkog premijera Roberta Fica.

Do pokušaja atentata došlo je kada je Fico otišao među okupljene ljude, javlja Index.hr.

Premijer je upucan s nekoliko hitaca u prsa i stomak. 

Prema novim informacijama, Fica ipak helikopterom prevoze u Bansku Bistricu, a ne u Bratislavu kako je prvotno bilo objavljeno.

Napadač je uhapšen.

Robert Fico je u životnoj opasnosti, saopštio je ured slovačke vlade. Prethodno su slovački mediji javljali da Fico trenutno nije životno ugrožen.

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica je 71-godišnji književnik Juraj Cintula, piše slovački portal SME.

Kako javlja TV Joj, na Roberta Ficu pucao je 71-godišnjak iz Levica. 

I Dennik N javlja da je slovački premijer izvan životne opasnosti. Propucan mu je trbuh, a ima i druge povrede. 

Pluska javlja da je Fico pogođen s dva do tri metka. Do pet metaka je navodno ukupno ispaljeno. 

Reakcije na atentat na slovačkog premijera

Američki predsjednik Joe Biden osudio je napad na Roberta Fica. U izjavi je rekao da je “uznemiren” napadom i rekao da se on i njegova supruga Jill “mole za brz oporavak”. “Naše su misli s njegovom obitelji i narodom Slovačke.

“Osuđujemo ovaj užasan čin nasilja. Naše veleposlanstvo je u bliskoj vezi s vladom Slovačke i spremno je pomoći”, rekao je Biden.

Novoizabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini kaže da je pokušaj atentata na Roberta Fica “prijetnja svemu što je dosad krasilo slovačku demokratiju”.Kazao je da je vijest o napadu na premijera primio “s užasom”.

Zoran Milanović komentirao je napad na Fica:

“Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima”, napisao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković napisao je na platformi X da je potresen i užasnut napadom na slovačkog premijera Roberta Fica.

Hrvatska vlada šokirana je i snažno osuđuje atentat koji je izvršen na slovačkog premijera Roberta Fica.
“Dopustite da vam kažem da smo u hrvatskoj vladi šokirani i da snažno osuđujemo atentat koji je izvršen na slovačkog premijera Roberta Fica”, rekao je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica koji je danas ranjen s više metaka.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u evropskoj politici. “Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u evropskoj politici”, objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran viješću o napadu na slovačkog premijera koji je ranjen iz vatrenog oružja. “Šokiran sam ovom groznom viješću. Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji”, napisao je Sunak na platformi X.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je šokantnom vijest da je pogođen slovački premijer, ističući da se nasilje ne može tolerirati. “Vijest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Premijeru želim da što prije ozdravi. Nasilje se ne smije tolerirati, njemu ne smije biti mjesta u društvu”, napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi X  da je duboko šokiran napadom na prijatelja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na Fica poželjevši mu brzi oporavak. Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži X zaželio slovačkom premijeru brz oporavak.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*