Plasiranje sredstava za razvoj privrede na području TK

Ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog Nermin Hodžić potpisao je danasugovore sa pet korisnika sredstava sa pozicije „Podrška razvoju kantona“.Riječ je o sredstvima iz programa Subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima a kao podrška novoosnovanim malim i srednjim preduzećima (MSP) i obrtima kaoi obrtničkim komorama sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona.

Održivost, rast i razvoj novoosnovanih MSP i obrta kroz subvencioniranje troškova registracije i subvencioniranje troškova doprinosa za obrtnikezaposlene u MSP i obrtima je u fokusu raspodjele ukupno 164.000 KM koliko je po tri programa Vlada Tuzlanskog kantona plasirala prema privrednicima i obrtnicima na području TK. Za dio ovih sredstava danas su potpisani ugovori. Jedan je od korisnika sredstava je i Obrtnička komora TK.

Ističući da Tuzlanski kanton predstavlja bazu za razvoj za malih i srednjih preduzeća jer na ovom području egzistira 25 % od ukupnog broja obrtnika u FBiH ministar Hodžić je kazao da na Obrtničku komoru Tuzlanskog kantona gleda kao na segment društvakoji je nazaslužniji za razvoj, te da je Vlada TK odavno prepoznala da su privrednici i obrtnici stub našeg društva.

Predsjednik Obrtničke komore TKŽeljko Babić zahvalio se Vladi TK i resornom ministarstvu na ukazanom povjerenju i spoznaji da se u obrtništvu na području TK dešavaju pozitivni pomaci te dodao da sredstvima planiraju finansirati posjetu sajmovima i informisanje obrtnika.

Među potpisnicima ugovora  bio je i Fahrudin Smajić vlasnik firme namještaja „Smajić“ i Kalesije koji je potvrdio da mu dodijeljena sredstva znače mnogo te da će ih iskoristiti za kupovinu repro-materijala.

Napomenuvši da će u narednom periodu resorno ministarstvo nastojati da budu planirana veća sredstva za podsticajrazvoja TK ministar Hodžić je kazao da će, između ostalog, raditi na boljem informisanju privrednika i obrtnika te sve zainteresovane pozvao na saradnju.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*