Kantonalni sud Tuzla: Potvrđena optužnica protiv Lijanovića i ostalih

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jerka Ivankovića Lijanovića (46), Suada Čamdžića (42), Merseda Šerifovića (43) i Stipe Šakića (50).

Optužnica je potvrđena zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U istom predmetu je ranije Tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK. Sporazum je prihvatio Kantonalni sud Tuzla te je donio osuđujuću presudu i izrekao mu kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bile njemu odane osobe iz Narodne stranke radom za boljitak Čamdžić, Šerifović, Šakić i Ajanović, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od preko 817.000 KM, te su također, na isti način, pokušavali da uslove poljoprivrednike za iznos od preko 260.000 KM, na što pojedinci nisu pristajali.

U optužnici je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, organizirao udruženje radi činjenja krivičnih djela u čemu su učestvovale i sve optužene osobe kao pomagači u kreiranju načina, modela i mehanizama za ovakvo djelovanje u Ministarstvu. Također da je Lijanović učestvovao u svim radnjama opisanim u 11 tačaka optužnice koji se odnose na produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za gotovinsku isplatu polovine uplaćenih podsticaja članovima udruženja, dok su Čamdžić, Šerifović, Šakić i osuđeni Ajanović učestvovali u pojedinim radnjama koje im se stavljaju na teret.

U 11 tačaka optužnice vezanih za zloupotrebu položaja i ovlašćenja utvrđena je osnovana sumnja da je udruženje uslovljavanjem poljoprivrednika realiziralo isplate polovine uplaćenih podsticaja u 14 slučajeva, dok su tri puta pokušali usloviti poljoprivrednike. Dakle, u određenim situacijama, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini, je to realizirano za više pojedinačnih javnih poziva za dodjelu podsticaja u 2011., 2012. i 2013. godini. Odnosno, određeni poljoprivrednici su polovinu podsticaja u gotovini isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni podsticaj u datim godinama.

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Visokog, Kaknja, Mostara i Kiseljaka.

U optužnici je predloženo da se pomenutim produži pritvor te da im se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*