Šta je Aleksandru Vučiću Bosna i Hercegovina?

Nepunih mjesec dana nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da 9. januar Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, iz Vlade Republike Srpske najavljeno je obilježavanje tog datuma. Potvrđen je dolazak visoke delegacije Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić. Uslijedile su brojne reakcije.

Prvi čovjek Vijeća mistara BiH i Vučićev kolega Denis Zvizdić mišljenja je kako dolazak članova Vlade Srbije na proslavu Dana RS, 9. januara, nije dugoročno dobra poruka. U razgovoru za N1 on je upozorio:

“Time se gubi kapacitet onoga što bi uistinu mogao predstavljati premijer Vučić i Vlada Srbije, a to je da na neki način budu lideri ozbiljnih regionalnih procesa pomirenja, dobrosusjedske saradnje, boljih ekonomski odnosa… Ovako je, na neki način, riječ o jednostranim odlukama ili o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na razini vlasti koji predstavlja gospodin Vučić, a to je Vlada Srbije”, kazao je Zvizdić.

Mnogo oštriji komentar danas je stigao od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. U saopštenju za javnost on je poručio da je odluka premijera Srbije dijametralno suprotna njegovom odricanju od srpske politike koja je dovela do ratova i raspada zemlje. Izetbegović ocjenjuje kako Vučićev dolazak predstavlja priznanje svega što je učinjeno u ime “paradržavne tvorevine” od 1992. do 1995 godiine.

S druge strane, u RS  i pozicija i opozicija imaju jedinstven stav po pitanju 9. januara i odazvaće se pozivu predsjednika Vlade RS da prisustvuju obilježavanju ovog datuma. To je potvrdio danas i Dragan Čavić koji je uz ostale predstavljao RS na Ustavnom sudu prilikom razmatranja ustavnosti 9. januara.

“Ne predstavlja nikakvu uvredu integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Mislim da je to pogrešno postavljeno. Trebaju malo Zvizdić i ostali da razmisle kakav je smisao da se izbori za predsjednika Hrvatske provode u BiH. Ja nisam na mjestu predsjednika RS, ali pozvao bih Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da dođu”, kazao je Čavić.

No za ratnog člana Predsjedništva BIH Miru Lazovića dileme nema – posjeta delegacije Srbije može narušiti odnose BiH i Srbije.

“Taj datum 1992. godine nagovijestio je stradanje Bošnjaka, Hrvata i svih drugih koji žive na tom prostoru. Svi politički kreatori tog datuma su haški optuženici”, kazao je Lazović.

Podjetimo da su vodeće stranke sa hrvatskim predznakom podržale odluku Ustavnog suda BiH kazavši da nema razloga slaviti datum koji simbolizira progon 95 posto Hrvata s današnjeg područja RS-a. Ipak, pridružile su se zahtjevu za izmjenu zakona o Ustavnog sudu BiH.

O odluci srbijankog predsjednika i Vlade Srbije posljednjih dana pišu i regionalni mediji, prije svega hrvatski uz ocjenu kako se radi o najdrastičnijem kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma I miješanju u unutrašnje stvari BiH što su u RS odabacili.

Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine jučer je Narodnoj skupštini Republike Srpske otpremio odluku o proglašenju neustavnosti 9. januara kao Dana RS. Nakon što Narodna skupština Republike Srpske primi odluku, počinje da teče rok od šest mjeseci za usklađivanje Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

U međuvremenu je NSRS zatražila izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH koji se odnose na model odlučivanja i prestanak rada stranih sudija.

(N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*