Dodik: BiH se raspada na odlukama koje donose 3 stranca i 2 Bošnjaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da polemika političara iz Sarajeva, prije svega Bakira Izetbegovića, o Danu Republike Srpske, govori da im nije bio cilj samo ukidanje Dana Republike, već i kreiranje njihove navodne istine.

Dodik je naglasio da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne dolazi na obilježavanje Dana Republike da podrži njega, jer “ne dolazi na dan rođenja Milorada Dodika”, već 9. januara – na Dan Republike Srpske.

“Ali, tu je neka druga priča – riječ je o tome da su, zajedno sa ovim izdajnicima iz srpskog naroda na nivou BiH, Bošnjaci sada dobili priliku da snažnije napadnu Republiku Srpsku na svakom planu, pa i na međunarodnom”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u vezi sa najavom dolaska delegacije Vlade Srbije na obilježavanje Dana Republike Srpske da je “riječ o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na nivou vlasti koji predstavlja gospodin Vučić i da je nivo odnosa – Vlada Srbije sa vladom BiH”, Dodik je rekao da ne postoji vlada BiH već Savjet ministara kao “pomoćni organ Predsjedništva BiH”.

On je naveo da je Bakir Izetbegović ciničan kada je rekao da su srpski poslanici 1992. godine napustili parlamenta tadašnje BiH da bi proglasili teritorijalno odvajanje.

“Šta su oni radili? Ko nas je odvojio od Jugoslavije? Zašto su 1994. godine formirali FBiH – zato što je svijet shvatio da je rano priznanje BiH bilo greška i da je u BiH potreban drugi partner koji može da razgovara sa već postojećom Republikom Srpskom”, naveo je Dodik.

On je poručio da je način na koji Ustavni sud BiH odlučuje o pitanju Dana Republike najbolji put dezintegracije BiH koja ne može opstati.

“BiH će se raspasti na odlukama koje donose tri stranca i dva Bošnjaka. To ne može niko očuvati i to je slijed raspada koji je neminovan”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će se BiH i dalje raspadati, bio Milorad Dodik u politici ili ne, zato što se ne može naći bazični konsenzus ni o jednom pitanju.

Predsjednik Dodik je naglasio da je nemoguće prihvatiti da Bošnjaci uporno i u kontinuitetu, korak po korak, umanjuju Republiku Srpsku, što radi Bakir Izetbegović na politici njegovog oca i “Islamske deklaracije”, koja je sada najvažniji dokument “Islamske države”.

“Ne možete dalje da prihvatate veliki intervencionizam međunarodne zajednice, visokog predstavnika koji ovdje pokušava da rehabilituje neku svoju poziciju”, istakao je Dodik.

Napominjući da mu je politički cilj da u BiH ne bude nikakvog konflikta, Dodik je ukazao na to da bošnjački političari govore da su spremni oružjem da brane BiH, ali da se odmah polemiše kada neko od Srba kaže da se treba boriti za Srpsku.

“Oni imaju pravo da najavljuju ratove, a mi nemamo pravo da najavljujemo borbu. Ali, nikome to ne treba. Treba u političkoj atmosferi pokušati riješiti probleme. Moja politička opcija je da se ti problemi rješavaju političkim sredstvima”, naglasio je Dodik.

On je dodao da želi da se BiH raspadne na miran način i da Srpska nema nikakvih ambicija za destabilizaciju i nasilje.

Izražavajući zadovoljstvo što će Vučić sa većim brojem članova Vlade Srbije doći na obilježavanje Dana Republike, Dodik je pozvao građane Srpske da u skladu sa mogućnostima obilježe ovaj praznik.

On je najavio da će na centralnoj manifestaciji u Banjaluci, koja će okupiti stvaraoci i one koji su najviše dali za Srpsku, biti promovisana Republika Srpska od osnivanja do danas u svim fazama njenog razvoja i uspjeha.
Srpska godinu završava stabilna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srpska, bez obzira na galamu i nerazumijevanje, ovu godinu završava stabilna i sa elementima rasta, koji se vidi kroz rast domaćeg bruto proizvoda koji, prema preliminarnim pokazateljima, iznosi oko 1,75 odsto, što predstavlja dobar trend.

“Taj rast nije omogućio povećanje sveukupnih ekonomskih pokazatelja, ali i dalje ostajemo u dobrom pozitivnom trendu, bez obzira na činjenicu da smo mnoge stvari sa investicijama morali zaustaviti da bismo sanirali štete od poplava. I uprkos tome, neka naša preduzeća kao što je ‘Elektroprivreda’, koja je morala sanirati svoje brojne objekte oštećene u poplavama vlastitim sredstvima, bila je najznačajniji uplatioc u Fond solidarnosti sa više od 25 miliona, tako da se dovela u poziciji da sada možda i otežano posluju, ali smo odlučili da se solidarnost mora pokazati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da i u takvim uslovima Republika Srpska ima povećanu industrijsku proizvodnju i povećani domaći bruto proizvod.

“U ovakvim uslovim za vraćanje dugova iz prošlosti i pripadajućih kamata uzimamo manje novca, nego što vraćamo. Vratili smo ove godine više od stotinu miliona KM iz vlastitih prihoda, što govori o jednom dobrom trendu koji smo započeli prije tri godine, pa ga nismo mogli izvršiti u godini poplava, ali ponovo se vraćamo tome”, naglasio je predsjednik Republike.

Prema njegovim riječima, u strukturu duga Srpske koji dospijeva, više od 75 odsto su dugovanja koja su nastala ranije, do 1990. godine i u ovim godinama pristižu najveći anuiteti upravo po tim kreditima.

Velika galama o dugu Srpske, kaže predsjednik Dodik, govori da se ne uvažavaju činjenice, a optužbe opozicije da je dug povećavan u apsolutnom iznosu, govori da oni ništa ne razumiju.

“Povećan je anuitet za povrat duga koji je lociran prije ove vlasti, pa čak i Republike. Milijardu i stotinu miliona je dospjelo na obaveze Republike prema kreditima od prije 1990. godine koji su locirani u Srpskoj. Sada dospijevaju najveći anuiteti u pogledu povrata”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da Srpska, bez obzira na sve, bilježi rast, te je održala politiku plata na stabilnom nivou.

“Naravno da Republika Srpska ima problema svoje likvidnosti na mnogim mjestima, ali sve svoje obaveze ostvaruje i tako će nastaviti i ubuduće”, poručio je Dodik.
SNSD za izmjene Izbornog zakona BiH, ali i održavanje lokalnih izbora

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova partija smatra da nije moguće donijeti novi izborni zakon BiH, ali da ga treba mijenjati pod uslovom da sljedeće godine budu održani lokalni izbori.

Dodik je rekao da je SNSD saglasan sa principom povećanja kvota za cenzus, te zatvorenih lista, ali je protiv neodržavanja lokalnih izbora.

Komentrišući izjavu lidera DF-a i poslanika u parlamentu BiH Željka Komšića da će novi izborni zakon BiH biti usvojen u januaru, Dodik je rekao da su u SNSD-u ranije radili na tome i njihovi stavovi o tome su poznati.

“Novo je što se pokušava ponovo nametnuti priča o lokalnim izborima. Stav SNSD-a jeste da se lokalni izbori održe u redovnom, predviđenom terminu. Ako postoji snaga da se nakon toga donese odluka da ti izbori ponovo budu kada i opšti mi se slažemo, ali smo protiv principa da se lokalni izbori ne održe sve do održavanja opštih zbog niza razloga”, poručio je Dodik.
Raskinuti lokalne koalicije sa ostalim partijama

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ova stranka sa SP-om i DNS-om imati zajedničke kandidate na predstojećim lokalnim izborima, ali će ove tri stranke morati da raskinu lokalne koalicije sa ostalim političkim partijama.

“Nemamo potrebu za panikom i žurbom, što vidimo u nekim drugim partijama koje već najavljuju neke kandidate za lokalne izbore. To je stvar njihove unutrašnje borbe”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon novogodišnjeg prijema Socijalističke partije.

On je naveo da se konkretni sporazumi kako će se ići na izbore potpisuju kada izbori budu izvjesni, a politički stav koalicije SNSD, SP i DNS ranije je iznesen.

Komentarišući tvrdnju lidera SDS-a Mladena Bosića da je sudski vještak utvrdio da Dodik ima psihičke probleme, lider SNSD-a rekao je da je to Bosićeva priča, da je očigledno da je sve slagao i da laže u kontinuitetu, te najavio da će ga tužiti.

Dodik kaže da će tužiti Bosića jer takve tvrdnje koje se iznose u kontinuitetu ne mogu čovjeka ostaviti mirnim.

“Prvi put ovo komentarišem, ali ću sačekati odluku. Uvjeren sam da ću dobiti taj spor, jer sve što je rekao je laž. Svi pokušaji da se nešto inscenira vezani su za opstrukcije, ali sud treba da zatvori usta mnogima, pa tako i Bosiću. A, o mom sindromu razgovaraćemo nakon presude kada ga sretnem, pa ću vidjeti da li ću ostati uravnotežen”, izjavio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*