Bevanda: 2016. godina trebala bi biti u znaku ubrzanog puta BiH ka EU

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je da bi 2016. godina trebala biti u znaku ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, koji je podjednako važan za lokalne zajednice, kao i za državni nivo vlasti.

“To nije ekskluzivitet niti jedne institucije i vlade jer, uz pogodnosti, podrazumijeva i odgovornost za ispunjavanje obaveza svih koji su uključeni u taj proces od općina i kantona, preko entiteta do državnog nivoa”, kazao je Bevanda u intervjuu za Fenu.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Bevanda je ocijenio da najave aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji govore da je Bosna i Hercegovina krenula ozbiljno u reformski proces i da nema mjesta zastojima na tom putu.

“Vijeće ministara predstavlja motor cijelom mehanizmu evropskih integracija i imat ćemo mnogo zadataka pred sobom. Već smo zacrtali pravac na tom putu kroz Reformsku agendu i Akcijski plan, a tu su i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ministarstvo finansija i trezora imat će značajan udio u tom procesu, što proističe iz naših zakonskih nadležnosti”, kazao je Bevanda.

Kao posebno važno je istaknuo da svi djeluju kao tim u tom procesu, dodajući da se moraju izbrisati politička razmimoilaženja, jer evropski put treba staviti ispred dnevne politike, a u tom smislu potrebno je više suradnje s entitetskim vladama, ali i s nižim nivoima vlasti.

Snažnija podrška kulturi i sportu u 2016.

Kada je u pitanju budžet za 2016. godinu, Bevanda navodi da velikih promjena ne može biti jer budžet bh. institucija već godinama iznosi 950 miliona KM.

Međutim, prilikom kreiranja budžeta vodilo se računa da se osigura dovoljno novca prvenstveno za institucije koje su izravno uključene u proces evropskih integracija i ispunjavanju evropskih standarda, poput Direkcije za evropske integracije ili Ureda za veterinarstvo.

Budžetska pričuva će biti znatno niža u 2016. godini, ali će se zato dati snažnija podrška kulturi i sportu. Uvećan je i iznos za grantove te vrste jer niži nivoi vlasti, zbog složene situacije, sve manje sredstava izdvajaju za ove oblasti.

Ove godine je budžet jednoglasno usvojen u Vijeću ministara i nastojali su se pomiriti stavovi, navodi ministar, iako je poznato da institucije uvijek imaju više zahtjeva nego što je moguće ispuniti.

“Nakon malih korekcija Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje predlaže budžet Parlamentu, očekujem da će i poslanici i delegati na predstojećim sjednicama podržati ovaj važan dokument kako bismo ušli u iduću godinu bez privremenog finansiranja i posvetili se poslu i provedbi reformi”, pojasnio je Bevanda.

Otvorena vrata novoj suradnji s MMF-om

Osvrnuo se i na pitanje dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kazavši da su, nakon posjete Misije MMF-a našoj zemlji, otvorena vrata novoj suradnji s ovom institucijom, ali je i podsjetio da na državnom nivou ni do sada nije bilo problema s ispunjavanjem uvjeta iz Pisma namjere.

Ministar naglašava da bi bilo dobro da javnost shvati da aranžman s MMF-om nije bitan samo zbog finansijske podrške već i zbog motivacije da se provedu reforme koje su nužne zbog Bosne i Hercegovine, a ne zbog međunarodnih institucija.

Ukazao je i na to da MMF daje najpovoljnije kredite i da komercijalni krediti ne mogu biti alternativa tim aranžmanima.

“Na nivou Bosne i Hercegovine preostaju obaveze poravnanja entiteta kada su u pitanju prihodi od PDV-a i na tome intenzivno radimo da postignemo saglasnost u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje jer duže vrijeme nije bilo poravnanja”, pojasnio je Bevanda.

On je ocijenio da entitetske vlade rade na zacrtanim reformama, a o tome kakva će biti sudbina buduće suradnje s MMF-om odlučit će Odbor ove institucije, kao i Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine kada bude napravljen presjek stanja. No, ministar smatra da bi odluka da se ide u novi aranžman s MMF-om bila višestruko korisna.

Bevanda je podsjetio da su u posljednje vrijeme potpisani kreditni sporazumi, koji se uglavnom odnose na ulaganje u infrastrukturne projekte.

Jedan od njih je ugovor s EBRD-om za nastavak izgradnje dionica na autocesti koridora 5-C. Osiguran je i novac za projekt “Plava voda”, koji je od životnog značaja za tri kantona.

Bevanda naglašava da su infrastrukturni projekti poticaj za građevinske tvrtke i upošljavanje radnika, dodajući da će na temelju nove strategije Svjetske banke za razdoblje 2016. – 2020. godina, u Bosni i Hercegovini biti plasirano 750 miliona dolara.

“Vijeće ministara usvojilo je Program javnih investicija gdje su sve institucije uključene. Međutim, mnogo je važnije da mi napravimo ambijent koji će otvoriti vrata investicijama, a tome je nužna prvenstveno politička, ali i sigurnosna stabilnost. Investitori bježe od zemalja u kojima njihov kapital nije siguran”, izjavio je, između ostaloga, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*