Dom naroda parlamenta FBiH razmatra prijedlog budžeta FBiH

Dom naroda parlamenta FBiH danas će na vanrednoj sjednici ponovno po hitnom postupku razmatrati prijedlog federalnog budžeta.

Prošle sedmice Predstavnički dom je, uz jedan amandman, podržao prijedlog budžeta u iznosu od nešto većem od 2,5 milijardi maraka. Ukoliko i dom naroda danas podrži prijedlog budžeta, Federacija će nakon dugo vremena ući u narednu fiskalnu godinu s budžetom izglasanim u tekućoj godini.

Federalni premijer Fadil Novalić je, obrazlažući prošle sedmice prijedlog poslanicima Predstavničkog doma, kazao da je tih 65 miliona planirano od prodaje tri privredna preduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine bit će raspisan tender, najavio je.

Po riječima premijera, od planiranih 65 miliona, tri će biti raspoređena u transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, a 11,5 miliona KM za početak aktivnosti na trajnom riješavanju smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 miliona KM namijenjeno za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja u Federaciji, što je za 30 miliona KM više za ove namjene nego u 2015. godini.

Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

“Također, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije”, kazao je premijer.

U Prijedlogu budžeta, struktura rashodovne strane je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

“Federalni budžet za narednu godinu je 94 posto fiksan a samo šest posto varijabilan te samo u tom procentu može služiti kao razvojni faktor”, ističe Novalić.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uvjetima socijalne nestabilnosti, zaključio je da federalni budžet ne može biti faktor ekonomskog rasta već stabilnosti odnosno socijalne ravnoteže u društvu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*