Nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju neće se smanjivati

Osnovno i strateško opredjeljenje resornog ministarstva, kao i Vlade Federacije BiH, koje je kao takvo navedeno i u Reformskoj agendi je da se nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju ne umanjuje – kazao je u razgovoru za Fenu ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.
Govoreći o rezultatima rada Ministarstva u protekloj godini Bukvarević ističe da je u saradnji s organizacijama šehida i poginulih boraca upućena inicijativa ka Federalnom zavodu PIO za izmjene i dopune zakona radi reguliranja statusa supruga šehida i poginulih boraca mlađih od 45 godina.

Značajnim smatra i to što je izvršena izmjena i dopuna niza podzakonskih akata te harmonizirani drugi propisi i osigurana primjena Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite u svim kantonima.

– Revizija je u prvoj fazi izvršena u oko 120.000 predmeta, uključujući i predmete koji su ponovno rađeni zbog postupanja po presudama Ustavnog suda FBiH. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje završena je ocjena oko 27.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju, završeno je oko 34.000 predmeta. Izvršena je potpuna rekonstrukcija i u skladu sa zakonom i pravilnicima formirano je i radi sedam revizorskih timova za kontrolu. U skladu sa zakonom imenovan je i funkcionalan Revizorski tim za koordinaciju.Također, ostvaren je partnerski odnos s predstavnicima boračkih organizacija svih komponenti OSBiH u realizaciji zadataka Ministarstva – ističe Bukvarević.

Ministar ističe da ostvaruje  dobru i intenzivnu saradnju s kantonalnim ministarstvima za boračka pitanja.

– Održana su tri zajednička sastanka sa svim kantonalnim ministrima i realizovane su radne posjete ministra svim sjedištima kantona i kantonalnih ministarstava i uprava za boračka pitanja i Brčko Distrikta BiH – naveo je Bukvarević.

Na prijedlog više asocijacija i udruženja Ministarstvo je podržalo formiranje Fondacije za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije. U završnoj fazi je i uvođenje nove baze podataka i obračuna invalidnina. Osim toga, formirana je radna grupa i u saradnji s predstavnicima boračke populacije koja radi na izradi zakona o pravima demobiliziranih boraca i zakona o formiranju boračkih organizacija.

Bukvarević navodi da se također pripremaju jedinstveni kriteriji za priznavanje statusa organizatora otpora i dodjele Medalje otpora.

– Osigurana je redovna isplata invalidnina svaki mjesec u predviđenom roku, invalidnine se isplaćuju za 91.587 korisnika od toga: 49.214 ratnih vojnih invalidnina i 42.273 porodičnih invalidnina. Mjesečno se za ove namjene isplaćuje oko 24,7 miliona KM. Redovno se vrši isplata naknada za 5.006 dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja. Mjesečno se za ove namjene isplaćuje oko 1,3 miliona KM , i u toku 2015. godine će biti isplaćeno do 17,6 miliona, koliko je odobreno budžetom – kaže Bukvarević.

Iz budžeta se osiguravaju i sredstva za liječenje boraca,  za pomoć u radu udruženja, kao i za obilježavanje značajnih datuma i sufinansiranje troškova sahrana i dženaza. Ministarstvo sufinansira i izgradnju spomen-obilježja i rad Fondacije za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije. Tokom 2015. godine izvršena je nabavka i podjela 80 putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe  u vrijednosti 1,912 miliona KM.

– Uspostavljene su i funkcionalne kancelarije za pravnu pomoć i podršku demobilisanim borcima povratnicima na područje manjeg entiteta u Prijedoru, Kotor-Varoši, Zvorniku, Srebrenici i Foči – istakao je Bukvarević.

Na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. godini u setu će biti razmatrane izmjene i dopune niza zakona koji reguliraju status i prava boračke populacije.

– Osigurat ćemo redovnu isplata invalidnina svaki mjesec do desetog, redovnu isplatu naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja, nastaviti s inicijativom ka Federalnom ministarstvu pravde za izmjene i dopune Zakona o Federalnim ministarstvima i drugim organima uprave sa ciljem definisanja nadležnosti o pitanju evidencija iz oblasti vojne obaveze – najavio je.

Bit će nastavljena harmonizacija i osigurano provođenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko- invalidske zaštite jednako na području Federacije BiH i u svim kantonima.

Revizija u prvoj fazi treba biti završena u potpunosti i za kontrolu u 2016. godini. Bukvarević navodi da ima još oko 40.000 predmeta uključujući i predmete koji se ponovno, jedanput od tri puta, rade zbog postupanja po presudama Ustavnog suda Federacije BiH i predmete novih korisnika po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzioniranju. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje bit će završena ocjena za još oko 10.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju bit će završeno još oko 14.000 predmeta.

– Nastavit će se s održavanjem partnerskog odnosa s predstavnicima boračkih organizacija obiju komponenti u realizaciji svih zadataka Ministarstva i promoviranjem potrebe jedinstvenijeg nastupa boračkih udruženja i donošenja zakonskog akta kojim će se odrediti uslovi i način formiranja udruženja koja okupljaju boračku populaciju – kazao je Bukvarević u razgovoru za Fenu.

Kada je riječ o suradnji s kantonalnim ministarstvima za boračka pitanja, Bukvarević ističe da će se posebno raditi na inicijativima da se u kantonima što više izjednače prava koja su propisana zakonima o dopunskim pravima, da se regulira prioritetno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i izjednače uvjeti školovanja na visokoškolskim obrazovnim ustanovama bez obzira na mjesto stanovanja  te da se dalje razvijaju zadruge branitelja radi zapošljavanja demobiliziranih boraca.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*