Nijemac otkrio koje se zemlje najviše plaši Islamska država

Izrael je jedina zemlja na svijetu koje se Islamska država boji, tvrdi prvi novinar za Zapada koji je ušao na teritorij Islamske države i preživio.

Njemački novinar Jürgen Todenhöfer je prošle godine proveo 10 dana u Islamskoj državi, a o onom što je tamo doživio napisao je knjigu koja je objavljena ovih dana. U intervjuu za Jewish News, Todenhöfer je kazao da Izrael nije uključen u ISIS-ove planove osvajanja Bliskog istoka.

‘Jedina zemlja koje se ISIS boji je Izrael. Rekli su mi da znaju da je izraelska vojska presnažna za njih. Misle da mogu poraziti američke i britanske snage za koje smatraju da nemaju iskustva u gerilskim ili terorističkim strategijama. Međutim, znaju da su Izraelci jaki baš u tom području’, rekao je Todenhöfer.

Također je kazao i da je al-Kaida ‘kikiriki u usporedbi s ISIS-om ‘nakon što je upoznao njihove vođe u Mosulu.

‘Žele pokazati da Islamska država funkcionira. Mislio sam da pred sobom imam brutalnu terorističku grupu, ali sam u stvari shvatio da je riječ o okrutnoj, brutalnoj državi’, izjavio je njemački novinar.

Izrael nije dio saveza koji predvodi SAD, a čiji su cilj uništenje ISIS-ovih uporišta u Iraku i Siriji, no smatra se da njihove obavještajne službe pružaju informacije s Bliskog istoka savezu, piše Independent.

(RTV7/Dnevnik.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*