Ni nakon pet mjeseci nisu poznati napadači na Vučića u Srebrenici

Gotovo pola godine nakon napada u Potočarima na srpskog premijera Aleksandra Vučića, uoči praznika Tužilaštvo BiH je saopštilo je da uopšte ne vodi istragu protiv Mirsada Vilića direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, prenosi RTRS.

A upravo su u Direkciju i njenog direktora Vilića, zbog brojnih bezbjednosnih propusta, prst krivice upirali mnogi – od iskusnih policajaca i bezbjednjaka, pa do zvaničnika. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, tražio i Vilićevu smjenu. Ali, ni smjene, ni ostavke, a ni istrage.

„Dobili smo taj izvještaj samo kratak izvještaj, da nema pokrenute istrage protiv gospodina Vilića“, kaže Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora PS BiH.

Na ovaj odgovor Nezavisni odbor čekao je gotovo dva mjeseca. Više od pet mjeseci Dragan Mektić čeka na odgovor Nezavisnog odbora. Zbog brojnih bezbjednosnih propusta od Odbora je tražio Vilićevu smjenu.

„Prema svim informacijama koje sam prikupio, Direkcija na čelu sa njenim direktorom Vilićem najodgovornija je za sve ono što se dešavalo u Potočarima, te da se neozbiljno, neodgovorno i neprofesionalno prišlo obezbjeđenju čitavog skupa“,  kaže Mektić.

Na zahtjev o smjeni, odgovor Mektiću još nije stigao.

U MUP-u Srpske podsjećaju da su još u julu su svoj dio posla završili. Djelo kvalifikovali kao pokušaj ubistva stranog državnika.

„Ima dovoljno snimaka, dovoljno identifikovanih lica da je to moglo da se uradi, ali još uvijek nije urađeno. To je Bosna i Hercegovina“, kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

“Iskreno se nadam da nećemo čekati vječno da se oni koji su odgovorni za tako nešto privedu pravdi“,  kaže Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Da odgovorni budu privedeni pred lice pravde, još tog 11. jula zatražili su i domaći i evropski zvaničnici.

(Vijesti.ba / NN / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*