Mektić: Kažnjavanje korumpiranih javnih ličnosti mora biti drastičnije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je danas da je prošla godina bila obilježena političkim konfliktina o pitanju borbe protiv korupcije i kriminala. U 2016. sigurnosne agencije moraju učiniti mnogo više u borbi protiv ovih pošasti, a nedodirljivih neće biti, ponovio je Mektić, javlja TV1.
“Treba krenuti od najsloženijih oblika javne korupcije i kriminala. Korumpirane javne ličnosti moraju biti prioritet i moraju biti drastičnije kažnjene”, rekao je Mektić na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve pete generacije kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

Ministar Mektić smatra da je SIPA u protekloj godini ostvarila napredak u rješavanju krupnih sigurnosnih izazova, ali da može i mora postići bolje rezultate.

“U ovoj godini ćemo postaviti prioritete i uraditi više u borbi protiv kriminala. Nećemo se fokusirati na neki teritorij, ali hoćemo na one slučajeve koji imaju dokaze, kada je korupcija u pitanju. Koliko znam, toga ima u čitavoj BiH. Za neke slučajeve ima puno dokaza i početkom ove godine očekujemo konkretne akcije po pitanju borbe protiv javne korupcije”, konstatovao je Mektić.

Ocijenio je da je 2015. bila sigurnosno složena godina, upozorivši da se situacija usložnjava.

“Terorizam se nametnuo kao ozbiljna prijetnja. Osim toga, zabilježen je nastavak zvršavanja teških krivičnih djela. Nismo postigli tu napredak”, poručio je državni ministar sigurnosti.

(Vijesti.ba / TV1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*