Danas 23 godine od ubistva potpredsjednika Vlade BiH Hakije Turajlića

Na današnji dan 1993. godine pripadnici Vojske bosanskih Srba ubili su na kontrolnom punktu UN-a “Sijera 4” potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakiju Turajlića.

Iako se to protivilo pravilima koje su uspostavili Ujedinjeni narodi u ratom zahvaćenoj BiH, srpske jedinice zaustavile su vozilo UN-a, te zahtijevali od “plavih šljemova” da otvore oklopno vozilo i pokažu putnike. Kada su oni to uradili, jedan od srpskih vojnika ispalio je rafal iz “kalašnjikova” na potpredsjednika Vlade priznate države Bosne i Hercegovine Hakiju Turajlića, koji se vraćao sa aerodroma ka centru Sarajeva.

Iako je 1998. godine Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, a kojom je ovaj pripadnik VRS-a terećen i za ubistvo Turajlića, Vasić je oslobođen optužbi, a proces je ponavljan tri puta. Za Turajlićevu smrt još uvijek niko nije odgovarao.

Povodom godišnjice smrti političara i istaknutog privrednika, člana tima Energoinvesta, predstavnici ove firme će u 10 sati posjetiti mezar rahmetli Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije, a nakon toga i mjesto pogibije u Kasindolskoj ulici.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*